Tips og råd

Spare strøm? Ikke gjør dette!

jonathan-hanna-08ai5EDtn9k-unsplash.jpg

Mange snarveier for å spare strøm kan være farlige.

Mens mørket kryper på og temperaturen ute synker, er det gjerne ekstra kjekt å kose seg inne. Med høye strømpriser kan mer innetid være dårlige nyheter for strømregningen. Les hva du absolutt ikke skal gjøre for å kutte på kostnadene. 

Lure tips for å spare strøm

  • Skru ned varmen litt
  • Kortere dusjer
  • Bytt til sparepærer eller LED-lyspærer
  • Slå av lys i rom du ikke er i
  • Skru av alt som står i stand-by
  • Plugg ut det som ikke brukes
  • Luft kjapt og intenst
  • Sjekk om vinduer og dører trekker 
  • Trekk for gardinene
  • Skru ned vifter som suger varme
  • Sjekk om du har billigst strømleverandør

Senke varmen? Pass på rørene

Oppvarming er den store strømtyven i de fleste boliger, og vi vet at det kan være fristende å skru ned temperaturen eller slå av varmen i rom som ikke er i bruk. Husk å sørge for at rommet fortsatt er varmt nok til at rørene ikke får frostspreng. Det står i sikkerhetsforskriftene på forsikringen at bygningen skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskade. En lavere strømregning er ikke verdt risikoen for en vannlekkasje som kanskje ikke er dekket av forsikringsselskapet. Litt lunk i kaldere måneder er derfor også viktig for alle hytteeiere å være oppmerksom på, og viktigst hvis du ikke har tappet vannrørene.

Skal du spare på varmen, kan du justere temperaturene etter tidene når du er hjemme. Skru opp litt ekstra på ettermiddagen og kvelden, og senk varmen igjen ved leggetid. Det gjelder også for varmepumpe, hvis du har det. 
Hvis varmepumpen får gå med jevn innstilt temperatur, går varmepumpen med minimalt strømforbruk.

Å fyre med ved er også et alternativ for deg med peisovn, og det er gjerne litt ekstra kos. 

Aldri lade på natta

De siste årene har det oppstått hundrevis av branner på grunn av lading. Gjør det til en vane å aldri lade mobilen, den bærbare PC-en, sportsklokka, eller annet elektronisk utstyr mens du sover. Mange vet ikke at det ofte er røyken og ikke brannen i seg selv som er livsfarlig. Med varmeutvikling i en mobil som lades i senga, går det kort tid før det oppstår nok røyk til å utgjøre en reell fare for den som ligger og sover. 

Ta med ekstra ladere på jobben og lad alt av elektrisk utstyr i løpet av dagen eller mens du lager middag. Ha med deg en powerbank på bussen eller i bilen, og bruk den hvis du merker batterinivået er lavt. 

Har du el-sparkesykkel er rådet også selvfølgelig det samme. Lad på dagtid. 

Det er alltid lurt å lade på et underlag som ikke kan ta fyr, og montere en røykvarsler i nærheten av ladestedet ditt, også på vaskerommet og i garasjen, der du lader elbil og el-sparkesykkel.

Sure klær og risiko for vannlekkasje? Nei takk

Visste du at en tredjedel av oss brukes vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskinen på natta? Dette viser en undersøkelse fra Norstat gjennomført for Frende.

Å slå på vaskemaskinen og tørketrommelen om natta, eller før du går på jobb, sparer deg likevel ikke mange kronene. Økoprogrammet på nyere maskiner bruker 0,5 kwh.

Vask og tørk om natta er også en risiko. Ikke bare kan klærne lukte surt av å stå i maskinen flere timer etter programmet er ferdig, men med lo og varme, er tørketrommelen en av tingene det oftest brenner i hjemme. Vent heller med å vaske og tørke klær til maskinene er fulle, og du får gjort det under oppsyn. Du håndterer branntilløp bedre når du er våken, enn om du sover. 

Det samme gjelder oppvaskmaskinen på kjøkkenet. Mange eldre oppvaskmaskiner har ikke lekkasjesensorer og faren for en vannlekkasje er også noe å ha i bakhodet. 


Skru ned varmtvannet eller droppe dusjen?

Kutt ned på dusjing. Det er det enkle rådet. Berederen trekker mye strøm, og en lang dusj blir fort dyrt. Men vi anbefaler verken å skru av berederen når strømprisen er høy og på igjen når du skal bruke varmt vann, eller å senke temperaturen på varmtvannet under 70 grader. Hovedgrunnen for det, er faren for bakterievekst, som oppblomstring av legionella, som du holder unna med 70 grader på tanken. Skrur du av, tar det mange timer å varme igjen opp til 70 grader, jo mindre vann som må varmes opp, jo mindre strøm trekker berederen.

Et fullt badekar tilsvarer ti minutter i dusjen. Dusjer du fem minutter istedetfor 15, kan du redusere strømforbruket ditt med rundt 700 kWh i året.


Mer om skadene du kan unngå hjemme

Våre forsikringer