Tips og råd

Levetid på brannsluknings­apparat?

brannslukker_tester_illustrasjon_iStock.jpg

Visste du at en av tre ikke vet om brannslukkeren deres fungerer? Dette kommer frem i en undersøkelse fra Norstat, utført på vegne av Frende.  Bruk fem minutter til å gjøre en sjekk av brannslukningsapparatet, det kan redde deg den dagen du trenger det mest.

Hvordan sjekke brannslukkeren din?

Enten du har skum- eller pulverapparat, må trykket sjekkes. Sjekk at pilen står på grønt. Dette bør du sjekke flere ganger i året, gjerne hvert kvartal. Sjekk også at apparatet er uten ytre skader og at forseglingen er intakt. 

Pulverapparater bør snus opp-ned hvert kvartal, eller oftere. Dette for å unngå klumper i pulveret. Det lureste er å ta opp-ned-sjekken utendørs. Pulverapparat kan ved en feil utløse seg og det gir store skader på møbler og hjem, som er vanskelig å fjerne. 

Hva gjør du med en oljebrann?

Oljebranner skal aldri slukkes med vann eller pulverapparat. Les alt om de viktige forhåndsreglene før du står ved komfyren her.

Når må brannslukningsapparat byttes?

Pulverapparater skal kontrolleres av fagpersoner hvert femte år og service hvert tiende år. Skumapparater skal kontrolleres og på service hos fagpersoner hvert femte år. Ta kontakt med din nærmeste brannstasjon i din kommune for service og kontroll. Alternativt kan du kjøpe nye brannslukningsapparater hos de fleste jernvarebutikker. 

Lovverket krever at alle boliger har minst ett av følgende slukkeutstyr som kan brukes i alle rom:
  • formfast brannslange med innvendig diameter på minst 10 mm fast tilkoblet vannforsyningsnett
  • pulverapparat på minst 6 kg med ABC-pulver
  • skum- eller vannapparat på minst 9 liter
  • skum- eller vannapparat på minst 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21A
  • annet manuelt slokkeutstyr med tilsvarende slokkekapasitet.

I tillegg må du passe på å ha nok røykvarslere i alle rom. Det skal minst være en røykdetektor i hver etasje. Denne må kunne dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom som bad, garasje og vaskerom. Du skal også kunne høre alarmen når dørene mellom rommene er lukket. 

Hvem tar imot gamle brannslukkingsapparat?

Skal du bytte ut og kaste et gammelt brannslukkingsapparat, må det leveres på betjent mottak på en gjenvinningsstasjon. Det er gratis for husholdningskunder, fordi det er definert som farlig avfall. 

Hvilke apparat bør du ha?

Pulverapparat fungerer best hvis det brenner skikkelig, mens mot en liten komfyrbrann kan et skumapparat og brannteppe være det beste. Sistnevnte kan være ekstra nyttig hvis du har barn i huset. De kan pakkes inn i brannteppet hvis de må gjennom flammer under rømning. Det er uansett viktig å ha utstyret klart, vite hvor det står, og vite at det ikke er utgått på dato.

Våre forsikringer