Tips og råd

Tips for trygg julemat

Mor og datter lager smultringer til jul

Julematen er viktig, men mange branner starter på kjøkkenet i desember. Her er våre beste råd for brannsikkert matvett i julen. 

  1. Ikke forlat julematen på komfyren. Hold deg i nærheten når komfyren er på. 
  2. Ha lokk lett tilgjengelig – da kan du enklere kvele brann i gryter og panner. Friterer du mat? Da må du lese avsnittet under for gode råd. 
  3. Når sjekket du filteret i kjøkkenviften sist? Julematen er full av fett. Et skittent filter tar raskere fyr og gir bedre grobunn for flammer til å spre seg. 
  4. Ikke bland matlaging med mengder alkohol. De fleste branner starter på komfyren. 
  5. Installer gjerne komfyrvakt. Den gjør at strømmen kuttes automatisk hvis det oppstår en brannfarlig situasjon på komfyren.

Vær ekstra forsikring med oljebranner

Brannfaren er ofte større under fritering og smultkoking. Hvis du har en oljebrann på komfyren, må du aldri bruke vann for å slukke den. Da vil du få en eksplosjon som kan være livsfarlig. Bruk lokket for å kvele flammene og få av gryta fra kokeplata hvis det er mulig. Varm olje kan også selvantenne etter slukking, så ikke fjern lokket for tidlig.

Er det en større oljebrann, vil pulverapparatet heller ikke være tilstrekkelig. Et pulverapparat på seks kilo tømmes på bare sekunder og kraften vil føre til oljesprut som gir større skader på kjøkkenet og på den som prøver å slukke brannen. Det finnes spesielle brannslukkere beregnet for fettbranner, og disse anbefales for alle som bruker mye frityr hjemme. 

Våre forsikringer