Tips og råd

Godt, branntrygt nyttår

Fyrverkeri

Inngangen til et nytt år er fylt med potensielle brannfarer, spesielt rundt fyrverkeri. Slik kommer du og nyttårsbesøket ditt seg trygt inn i det nye året. 

Disse tidene er det lov å skyte opp

Det er ikke lov å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00. Utenom denne tiden må du alltid ha tillatelse fra politiet og lokalt brannvesen. Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri.

Kilde: Brannvernforeningen

Gode råd om fyrverkeri

 1. Gjør forberedelsene i tide
  Planlegg hvor fyrverkeriret skal skytes opp mens det er dagslys. Tenk på at det må være nok avstand til biler og bygninger, samt at vindforhold og vær kan påvirke hvor du bør stå. Du må også huske at fyrverkeriet skal ha et brannsikkert underlag og støttes opp.
 2. Les bruksanvisningen
  En rask titt på sikkerhetsinstruksene er lurt for å vite at du skyter opp trygt og riktig. Det er også greit å vite at det er 18 års aldersgrense for bruk og kjøp av fyrverkeri. 
 3. Hold avstand
  Nyttårsbesøket og andre mennesker må holde god avstand når alt skytes opp. 
 4. Sjekk at ingenting er skadet
  Finner du tegn på skadet fyrverkeri, må dette ikke tennes opp. Lever det tilbake til forhandler. 
 5. Tennstav er en god idé
  Med en tennstav får du større avstand til selve fyrverkeriet når det tennes opp. Dette er tryggere og enklere enn fyrstikker eller lighter. 
 6. Ikke bøy deg over antent fyrverkeri
  Husk at fyrverkeriet fortsatt kan tenne selv når det ser ut som lunta har brent ut. 
 7. Unngå å tenne på nytt
  Skulle lunta ha slukket før fyrverkeriet er i lufta, bør du la være å forsøke å tenne igjen. Tenner det ikke ved første forsøk, bør du vente i 30 minutter og dynke det i vann før det tas bort. Lever det tilbake til forhandler etter dette. 
 8. Vær edru!
  Mange av fyrverkeriskadene legevakten får inn på nyttårsaften skyldes dessverre berusede personer. I alkoholpåvirket tilstand er vurderingsevnen ikke like god, og faren for alvorlige ulykker rundt fyrverkeri øker. La en edru person stå for oppskytingen. 
 9. Nødbluss er ikke lov å skyte opp
  Nødraketter og nødbluss skal kun brukes hvis du er i en nødsituasjon, og hører ikke til som en del av nyttårsfeiringen.
 10. Husk å rydde opp
  Brukte raketter og stjerneskudd skal sorteres som restavfall. 

Kilde: Brannvernforeningen


Flere brannråd i jula

Våre forsikringer