Tips og råd

Ikke la kulda ta rotta på hytta

Vask med frostskade
Kulda er på vei over store deler av hytte-Norge. Sprengte vannrør og voldsomme vannskader er resultatet som møter mange hytteeiere hvert år. 

- Årets to første måneder er høysesong for kuldeskader her til lands. Vann som fryser til is utvider seg og vannrør sprekker. Vannet fosser utover hyttegulvet og det kan være lenge til neste gang du er innom og oppdager skaden. Resultatet av vannskadene er ofte ødelagte rør, gulv som må rives opp og fuktskader i hytta, sier skadesjef i Frende Forsikring, Yngve Høvig.

Visste du at?

I snitt koster en frostskade 70 000 kroner. 

Skadesjefen minner også om at man kan sitte med deler av regningen selv etter skade hvis man ikke har stengt av vannet eller har nok varme på i hytta. 


Dyre skader

I snitt koster en frostskade 70 000 kroner, viser tall fra Frende Forsikring basert på frostskader de siste tre årene. 

Finans Norge har tall for bransjen som helhet. De viser at det oppstod 971 hytteskader etter vannledningstrøbbel de første tre månedene i 2017. Totalt ga disse over 47 millioner kroner i erstatning. 

- For å unngå frostskader er det viktig å ha nok varme på i rom med vannførende rør og tilhørende utstyr selv når du ikke er der. Det høres kanskje rart ut å ha varme på et sted du ikke oppholder deg, men det kan være forskjellen på å få en vannskade og ikke. Det er også viktig å huske å stenge av hovedkranen for vannet når du drar fra hytta. Gjør det til en rutine at du gjør det hver gang, vinter som sommer, sier skadesjefen. 


Lag huskeliste 

- Et godt tips er å lage en sjekkliste som du henger opp ved utgangsdøren. Da er det lettere å huske alt. Det er også fint med en sjekkliste for andre som låner hytta, for eksempel voksne barn eller venner som ikke er inne i hytteeierens rutiner, sier Yngve Høvig. 

Slik sikrer du hytta mot frostskader 

  • Lag en liste med alt som skal sjekkes hver gang du forlater hytta. Heng den ved utgangsdøren. 
  • Skriv opp hvilke ovner som skal være på, og hvilken temperatur de skal ha. 
  • Skru av hovedkranen, tøm vannpumpe og vannbereder
  • Tøm og steng av utekranen. Koble fra hageslange fra utekran. 
  • Hell frostvæske i vannlås og toalettskål 
  • Åpne vannkranene etter at hovedkranen er skrudd av så rørene tømmes 
  • Rens takrennen 
  • Er det lenge til neste gang du er innom hytta? Fortell det til en god nabo og spør om vedkommende kan holde et øye med eiendommen din. 

Våre forsikringer