Tips og råd

Farer for hunden og katten din i høst

humphrey-muleba-mmqPwkaTGCs-unsplash.jpg

Høsten er en fantastisk årstid, både for mennesker og dyr. Men når dagene blir kortere og kaldere, er det flere farer for våre firbeinte venner. Vi har samlet noen gode råd til deg fra sjefsveterinær Trude Mostue, fra samarbeidspartneren vår FirstVet.

1. Mørket
Når mørketiden starter, øker dessverre antallet trafikkskader både blant mennesker og dyr. Refleksen bør derfor være et fast klesplagg for både deg og din firbeinte venn om dere går tur. I dag finnes det gode refleksseler, vester og krager for både hunder og katter. Tenk på refleksen som en viktig måte å forebygge ulykker.

Gratis veterinær på mobilen

Har du hunde- eller katteforsikring hos Frende, får du gratis tilgang til den digitale veterinærtjenesten FirstVet. 

2. Kennelhoste
Kennelhoste er vanlig om høsten. Den beste måten å forhindre kennelhoste på er å vaksinere hunden som valp og deretter årlig. Vaksinasjon forhindrer ikke smitte helt, men vaksinerte hunder har vanligvis mildere symptomer og blir raskere friske enn uvaksinerte. Hvis du mistenker at hunden din har tegn på kennelhoste, er det også viktig å unngå nærkontakt med andre hunder for å redusere smittespredning.

 

3. Eikenøtter og hestekastanjer
Eikenøtter og hestekastanjer inneholder store mengder tannin som er et etsende stoff som gir irritasjon og betennelse i slimhinnen og magen. Selv om forgiftning er sjeldent, kan nøttene forårsake skade på hundens nyrer og lever. I store mengder kan eikenøtter gi oppkast, diaré og andre tegn på forgiftning, både hos hunder og andre dyr. Det er også fare for at eikenøtter setter seg fast i mage- og tarmkanalen, spesielt hvis de svelges hele. Hvis du vet at hunden din har en lystig appetitt, bør du overvåke den litt ekstra på skogsturer.

 

4. Sopp
Hvis kjæledyret ditt får i seg en giftig sopp, kan det gi alvorlige symptomer i løpet av kort tid. Disse viser seg vanligvis i form av oppkast og diaré. Både mengden og typen sopp vil påvirke hvor sterke reaksjoner kjæledyret får, men kontakt alltid en veterinær hvis du mistenker inntak av en farlig sopptype. 

5. Flått

Selv om gradestokken viser kaldere temperaturer, er flåtten fortsatt aktiv gjennom hele høsten. Insektene overlever faktisk helt ned til 5 grader. Den største faren med flåtten er at den kan overføre skadelige bakterier, virus eller parasitter. I tillegg kan dyret få infeksjoner i bittstedet. Hvis hunden eller katten din tilbringer tid i områder med mye flått, vil vi anbefale å bruke et flåttmiddel gjennom hele høstsesongen også. Les mer om flåttfarene for dyr her.


6. Frostvæske (etylenglykol)
Frostvæske er ekstremt giftig for katter. Den inneholder det kjemiske stoffet etylenglykol, som vanligvis blir brukt i biler i de kaldere månedene, for å forhindre at motoren fryser. Grunnen til at kjæledyr, og spesielt katter liker det, er fordi det smaker søtt. Frostvæske må derfor brukes med ekstra forsiktighet, bare så lite som en teskje er nok til å være dødelig for en katt. Skyll og tørk derfor vekk alle områder hvor væsken er brukt slik at dyrene ikke får tilgang til den. Hundeeiere bør også passe på at hunden ikke spiser eller slikker ting når den er ute. Vær ekstra oppmerksom på sølepytter på parkeringsplasser og i garasjer.

7. Blågrønnalger
Blågrønnalger er svært giftige for kjæledyr og selv små inntak kan føre til rask død. Algene ser ut som et blågrønt skum på vannet og oppblomstringen av dem merkes fra sen vår til tidlig høst. Hunder som elsker å bade eller går tur i nærheten av vann, er mest utsatt. Hvis du er bekymret for hvordan vannet ser ut eller ser lokale advarsler, anbefaler vi å holde hunden i bånd og unngå de utsatte områdene.


8. Frostskader i kulda
Det er gjerne en myte at hunder og katter tåler kulda godt. Når minusgradene kommer er det lurt å være oppmerksom på at særlig ører, haletipp, poter og nese er utsatte for frostskader. Har du katt som trives ute, bør den ha mulighet til å komme inn gjennom en katteluke eller ha et eget område hvor den har tilgang til vann og ly. Hunder med lite pels, eller som vanligvis viser tegn til å fryse, har også godt av å bli påkledd i kaldere vær. Potesalve og potesokker kan i tillegg være lurt å ta i bruk i den kaldere årstiden. Husk også å være oppmerksom på at både katter og små dyr kan søke ly under bilen, ved dekkene eller nært panseret når kulda kommer. 

Våre forsikringer