Aktuelt

Bli klar for flåttsesongen med hund og katt

dog-g8039dae54_1920.jpg

Med mildere temperaturer i vente, er flåttsesongen også like rundt hjørnet. For deg med en firbeint bestevenn som liker å gå turer i skogen, er det nå lurt å følge med litt ekstra.


Hva er flått og hvilken skade gjør den?

Flått er et blodsugende insekt som biter seg fast i mennesker og dyr. Flåttsesongen varierer ofte med temperaturen i landet, men mars til november regnes som aktive måneder. I Norge har vi hovedsakelig skogflått, og denne lever i fuktige områder som skoger og marker.


Fordi den overfører bakterier, virus eller parasitter kan flått kan gjøre skade på både dyr og mennesker etter at den har bitt seg fast. For å minimere risikoen for smitteoverføring og sykdom, er det viktig at flåtten fjernes så tidlig som mulig. Og selv om du er flink med å gjøre forebyggende tiltak, er det lurt å sjekke pelsen til både hunder og katter jevnlig om de ferdes ute. Finner du flått, så fjernes de med en egnet flåttpinsett der du forsøker å ta bort hele insektet.


Forebygge før flåttsesongen

Det finnes flere flåttmidler for både hunder og katter som oppholder seg i områder med mye flått. Noen behandlinger virker avstøtende, slik at flåtten ikke trives i pelsen på dyret og faller av. Andre preparater dreper flåtten hvis den får feste i pelsen og får i seg virkestoffene. Behandlingene har variert virkningstid og effekt, derfor må du gjenta behandlingen hvert år. Hvilket middel som er best egnet for dyret ditt, kan en veterinær vurdere.

Hvis du har mistanke om at katten eller hunden din har blitt infisert med en flåttbåren sykdom, skal du alltid kontakte en veterinær. Som frendekunde kan du bestille en gratis videokonsultasjon med en veterinær i FirstVet. Da får du hjelp til en første vurdering og videre rådføring.

Våre forsikringer