Aktuelt

Dramatisk økning av veggedyr i Norge: Disse parasittene vil du ikke ha i hus

Veggedyr

Slik unngår du å ta de blodsugende blindpassasjerene med deg hjem i kofferten.

Forestill deg følgende scenario: Du er vel hjemme etter en herlig ferie, uvitende om at du har med deg mer enn suvenirer i kofferten. I bagasjen har nemlig ubudne gjester i form av veggedyr funnet sin vei hjem til deg. De gjemmer seg i sprekker og hulrom og finner veien bort til sengen din, hvor de suger blod fra deg om natten. De sprer seg først til ett rom, så ett rom til, til barnerommet og før du vet ordet av det, har du dem i hele huset. 

For å bli kvitt de blodsugende krypene, må du i verste tilfelle pakke ned alt du eier og få det til et fryselager. Hele huset ditt må behandles av et skadedyrfirma, og alle klærne dine må kokevaskes. Imens har du verken senger, klær eller noen av tingene dine, og kan ikke bo hjemme.

- Heldigvis er det ikke ofte vi opplever så omfattende skader av veggedyr, men verste fall kan dette bli konsekvensene av å få med seg slike hjem fra ferie, forteller Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Kommer frem om natten

Veggedyr er blodsugende parasitter, og var nesten utryddet i Norge, men i takt med nordmenns voksende reisevaner, har utbredelsen økt dramatisk her til lands. 

Før du vet ordet av det, har du dem i hele huset. 

En annen årsak til økningen, er at insektet har blitt resistent mot mange av de vanlige insektmidlene. Ifølge Folkehelseinstituttet registreres det omtrent 2500 tilfeller av veggedyr i året, mot bare 200-300 for ti år siden.

Veggedyr lever av å suge blod av mennesker, og trives spesielt godt i og rundt sengen.

- Der har de kort vei til matfatet, og kommer frem om natten mens du sover. De er flinke til å gjemme seg i sprekker i listverk på dagtid, og “angriper” ofrene sine om natten, forteller Stormoen.

Veggedyr gående på hud
Veggedyr kommer frem om natten for å suge blod. smuay / iStockphoto

Gir utslett og prikker på kroppen

Etter måltidet trekker de tilbake til gjemmestedet sitt hvor også egglegging foregår. Veggedyr formerer seg nemlig fort. De legger ett til to egg i døgnet og kan produsere opp til 500 egg i løpet av sin levetid.

Ifølge Folkehelseinstituttet registreres det omtrent 2500 tilfeller av veggedyr i året, mot bare 200-300 for ti år siden.

De fleste vil oppdage prikker eller utslett på kroppen om de har blitt bitt av veggedyr. Armer og bein som ligger utenfor dynen er spesielt utsatt.

- Man vil ofte tro at det er myggstikk ettersom stikket kan klø en del, men om du skulle oppleve å bli bitt, kan det være lurt å ta en ekstra sjekk rundt der du sover for å se om du finner spor etter veggedyr. Se etter prikker i og rundt sengerammen. Disse mørke prikkene er mørke ekskrementflekker, hudrester, egg eller veggedyr, sier Stormoen.

Person liggende under dyne i seng
Veggedyrene kommer frem for å suge blod om natten. Armer og bein som ligger utenfor dynen er spesielt utsatt for veggedyrbitt. burakkarademir / iStockphoto

Reiseforsikringen hjelper deg å bekjempe veggedyr

- Det er ganske ekle greier, dette her, grøsser Anne Vikne, produktutviklingssjef i Frende Forsikring.

Frende tatt derfor tatt inn dekning for bekjempelse av veggedyr og kakerlakker i reiseforsikringen.

- Vi har sett at veggedyr er et voksende problem, og vet at det er fortvilende for dem som er så uheldige å få disse parasittene med hjem. Derfor er vi veldig glade for at vi nå kan tilby bekjempelse av både veggedyr og kakerlakker i forsikringen vår, sier hun. 

Anne Vikne
Anne Vikne, produktuviklingssjef i Frende, råder til å skjekke grunding før du pakker opp kofferten din. Foto: Tove Lise Mossestad

Å kvitte seg med veggedyrene på egenhånd er nemlig kostbart, og det er ikke uvanlig at regningen kan komme på opp mot 30 000 til 40 000 kroner.

- Når du kommer hjem og oppdager at du har fått med deg veggedyr, får du hjelp av profesjonelle skadedyrbekjempere til å fjerne dem, opplyser Vikne.

"De er ikke kresne, og du kan finne dem på hoteller med høy og lav standard. De er på campingplasser, hotellrom, hytter, idrettsanlegg og alle andre steder hvor mange mennesker er innom"

Anne Vikne

Finnes overalt

Vikne understreker at hygiene ikke har noe å si for om veggedyrene trives eller ei. 

- De er ikke kresne, og du kan finne dem på hoteller med høy og lav standard. De er på campingplasser, hotellrom, hytter, idrettsanlegg og alle andre steder hvor mange mennesker er innom, sier hun.

Veggedyr er dessuten ekstremt overlevelsesdyktige, og kan klare seg i over ett år uten mat.

Vikne råder derfor reiselystne nordmenn til å ta ekstra forholdsregler for å unngå å ta med veggedyr hjem.

Plasser kofferten med omhu

– Det er bedre å spandere noen minutter på å undersøke hotellrommet, enn å bruke mye tid og krefter på å kvitte seg med dem senere, understreker hun.

Skulle du finne spor etter veggedyr, må du kontakte hotellet umiddelbart, og be om å få et nytt rom.

- Ikke legg klærne dine i skapet på hotellet. Ta også minst mulig ut av kofferten og sørg for å ha lokket på kofferten lukket under hele oppholdet. Oppbevar gjerne kofferten på kofferthyllen eller i badekaret. Der er det minst sjanse for at eventuelle veggedyr klarer å snike seg opp i bagasjen din. Og legg for all del ikke kofferten under sengen, råder Vikne.

Bagasje stående på hotellrom
Oppbevar gjerne kofferten din på kofferthyllen, og så langt bort fra sengen som mulig. simonmayer / iStockphoto

Om uhellet først er ute...

- Dersom du likevel skulle være så uheldig å få veggedyr med deg hjem i bagasjen, er det viktig at du kommer fort i gang med å bli kvitt dem, råder Anne Vikne i Frende.

Om du ikke oppdager dem, kan de lett etablere seg i boligen din, og bli et stort problem.

- En liten trøst er at de ikke er farlige eller smittebærende. Men det som ofte kan være vel så ille, er den psykiske belastningen som følger med å få veggedyr i hus. Det er ingen hyggelig tanke å har blodsugende parasitter i sengen. Derfor er det viktig å få bukt med problemet så fort som mulig, sier hun.

Frende har en av markedets beste reiseforsikringer og er også rimeligst blant de beste

Seng på hotellrom
Veggedyr liker varme, og kan søke tilflukt i pc- og mobildeksel. LightFieldStudios / iStockphoto

5 tips for å unngå veggedyr

  1. Ikke legg kofferten oppå eller under hotellsengen. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement.
  2. Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på minst 60 grader. Pakk gjerne ut kofferten utenfor huset, og vask selve kofferten.
  3. Sjekk pc- og mobildeksel godt, særlig hvis du har for vane å lade disse på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel og tastatur.
  4. Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.
  5. Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Dette kan du også gjøre hjemme hvis du har mistanke om at du har fått ubudne gjester. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet umiddelbart, og ikke vær redd for å be om et nytt rom. 

Våre forsikringer