Tips og råd

Den nye sjefen din sjekker deg på nett

håndtrykk_mann og kvinne.jpg

Tåler dine tidligere krumspring dagens lys når du skal søke jobb? 

Nakenbildet du sendte til kjæresten som plutselig var en bitter eks. Et bilde fra et svett julebord. Eller kommentaren du skrev på en nettavis i affekt. Du ønsker ikke at noe av dette havner foran din fremtidige sjef. 

- De fleste har gjort noe de angrer på i studietiden, på fest eller i et forelsket øyeblikk. Forskjellen fra tidligere er at gamle feiltrinn nå hefter ved deg i lang tid, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. 

- Dette er offentlig tilgjengelig informasjon som kan være med å komplettere informasjonen vi har om kandidater. Det vil være dårlig håndverk å unnlate å sjekke nettet for informasjon, sier Trond Herland som er ekspert på rekruttering og coaching hos Nordcap. 

Han bekrefter at byråer googler aktuelle kandidater, og ser på LinkedIn, Facebook, Instagram og Youtube. Dette for å komplettere et bilde av jobbsøkeren, ikke for å finne mindre fordelaktig info. 

- Hva med en 27 år gammel siviløkonom eller ingeniør som ikke er på sosiale medier i det hele tatt, det kan også være et signal, sier Herland. 

Frendes innboforsikring kan redde deg

Hvis du har innboforsikring hos Frende hjelper vi deg å få fjernet uønsket innhold

- Et team med lang erfaring er klare til å hjelpe deg med å få fjernet uønsket og ulovlig innhold fra nettet. Falske profiler, og innhold som er i strid med plattformens retningslinjer eller norsk lov, fjernes. Du kan også få hjelp til å få fjernet krenkende kommentarer og liknende, sier Øystein Øren i Frende Forsikring. 

Unge angrer

Halvparten av 17 år gamle jenter og 35 prosent av jevnaldrende gutter har lagt ut ting på nettet som de har angret på i etterkant. Det viser tall fra Medietilsynet. 

Samtidig viser en undersøkelse utført for Telenor og Unicef at 40 prosent av unge i alderen 18-20 år har tatt nakenbilder av seg selv. Tre av fire av disse har delt slike bilder av seg selv. 

Slik fjerner du digitale spor

1. Fjern innhold fra nettsteder 

For å kreve sletting må innholdet være i strid med retningslinjene til nettstedet og/eller gjeldende norsk lov (lagt ut uten at du har godkjent det). Kontakt nettstedets eier og informer at de er pålagt å fjerne det ulovlige innholdet. 

2. Få Google til å glemme deg 

Nettsiden slettmeg.no beskriver hvordan du kan gå frem dersom du ønsker å skjule treff fra Google. Dette kalles avindeksering. Her kan du lese en trinn for trinn beskrivelse om hvordan du kan ordne dette selv. 

Vi i Frende mener det blir det altfor enkelt å si at det er selvforskyldt. 

- For mange raser tilværelsen rundt dem når slikt kommer på avveie. Vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe dem som har havnet i en slik situasjon. Og så må vi lære alle at det faktisk er ulovlig å dele bilder eller personlige opplysninger av andre uten deres samtykke, sier han. 

Ved å dele bilder og personlige opplysninger kan du bryte straffe-, personopplysnings- og åndsverksloven. 

Høy terskel for å stryke kandidater 

- Kan en tilsynelatende god kandidat bli droppet av en arbeidsgiver på grunn av digital historikk? 

- Jeg håper og tror at terskelen er høy for å stryke en god kandidat fra listen på grunnlag av noen uheldige eksponeringer på nett. Derimot tror jeg at gjentagende og varige ekstreme meningsytringer kan dempe motivasjonen til å bruke tid på kandidaten, sier rekrutteringsekspert Trond Herland. 

Hvis du blir konfrontert med noe du ikke er stolt av har rekrutteringseksperten et klart råd. 

- Stå for det du har gjort. Forklar, ikke bortforklar, sier han. 

Kvinne på jobbintervju
De som intervjuer deg har ofte googlet deg før praten.

Fjern innholdet raskt 

Datasikkerhetseksperten Tenerity samarbeider med Frende Forsikring og jobber blant annet med å fjerne uønsket innhold fra nettet. 

- Bilder, videoer og kommentarer spres raskt, og kan bli delt på flere nettsteder eller lastet ned på private maskiner, sier de.  

Det er viktig å handle raskt og fjerne ting man ikke vil at andre skal se. Jo lenger du venter med å fjerne dette, jo vanskeligere blir det, ifølge Tenerity.

Dette kan du gjøre selv 

- Tenk over hva du har av historikk på sosiale medier, i kommentarfelt og på blogger. Avspeiler dette personligheten din på en god måte? Slett innhold som du angrer på! 

- Husk også at du kan styre sikkerhetsinnstillingene på dine sosiale medier. Da kan du skjule noe du har delt som er av særlig privat karakter. Med en lukket konto kan du også skjule noe for en ny arbeidsgiver som du mener ikke er relevant, men som du kanskje ikke ønsker å slette. 

Våre forsikringer