Aktuelt

Så lite koster det å forsikre bunaden din

Jente med bunad forsikret som verdigjenstand i Frende
Nordmenn bruker gjerne 40 000 kroner på en bunad, men unngår å forsikre den. Selv om det koster mindre i måneden enn en krone-is. 

- Det koster cirka 30 kroner i måneden å forsikre en bunad som koster 40 000 kroner. I året snakker vi 360 kroner. Det er utrolig lite sett opp mot kostnadene ved en skade, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. 

En god forsikring dekker alle typer bunadsskader, tyveri og gjelder over hele verden. 

- Alle som nå tar frem bunaden før høysesongen med konfirmasjoner, 17. mai, bryllup og dåp bør vurdere forsikring, sier Øren. 


Kan andre forsikringer dekke bunaden din? 

Bunaden bør forsikres særskilt. Mange tror nok at den er dekket gjennom andre forsikringer, men det er en sannhet med modifikasjoner. 

- Både innboforsikring og reiseforsikring omfatter bunaden, men dekningene her kommer normalt sett med noen forbehold, både når det gjelder forsikringssum og hvilke skader som dekkes, sier Øren. 

- På en reiseforsikring dekkes for eksempel normalt sett ikke skader som er forårsaket av deg selv. For å være helt sikker på at verdien er forsikret i sin helhet, og for alle plutselige skader når bunaden er i bruk ute på 17. mai, bør du ha en egen forsikring for den. Du har gjerne spart lenge for å få råd til bunaden. Da er det dumt om du ikke kan bruke den uten å være bekymret for skader, sier Frende sin produktsjef. 

Har du andre forsikringer i Frende, kan du kjøpe bunadsforsikring hos oss.


Dette er de typiske bunadsskadene

Det finnes rundt 2,5 millioner bunader i norske hjem. Det viser tall fra Norsk Flid Husfliden. Hver vår opplever de enorm pågang fra bunadsinteresserte nordmenn. 

Skadene som oftest oppstår er flekker, brente hull og stoff som blir revet på spisse kanter. Eller skader etter brann eller ufrivillige opphold i sjø eller vann.


Slik behandler du bunaden din 

  • Luft bunaden godt etter bruk. Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest. 
  • Lever bunaden til rens ved behov. 
  • Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask. 
  • Får du en flekk på en hvit skjorte er bløtlegging i iskaldt vann i 24 timer et undervurdert kjerringråd.
  • Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose.
  • Putt cedertrekuler i klesskapet eller bunadsbunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt. 
  • Hvis du skal reise med bunaden din, pakk den i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet. 

Kilde: Norsk Flid Husfliden

Våre forsikringer