Aktuelt

Derfor må du ikke bruke samme passord flere steder

Fortvilet mann foran PC

Kjøp og salg av passord er big business på det mørke nettet, men 60 prosent bruker samme passord flere steder. 

Det viser en undersøkelse YouGov har utført for Frende. Bare 3 av 10 sier at de har ulike passord på for eksempel PC, e-post og sosiale medier. 

Flere angrep i koronaperioden

Foruten slappe passordvaner kan mange av oss ha åpnet døren for svindlere fra hjemmekontoret de siste månedene. Hjemmekontor betyr ofte lavere sikkerhet og da er det ekstra viktig med sikre og varierte passord. Ifølge NorSIS rapporterte en av de største IT-sikkerhetsleverandørene i Norge om en økning på mer enn 20 prosent i innrapporterte sikkerhetshendelser i april. 

Gir bort passordet sitt 

Frendeundersøkelsen viser også at mer enn 1 av 4 har gitt passordet sitt til andre mennesker. Hvis du gjør dette øker sjansen for hacking, ID-tyveri og misbruk betraktelig. Hvis du da også har samme passord flere steder åpner det mange dører for kriminelle. 

Det mørke nettet du aldri ser 

Det du forbinder med internett utgjør bare en liten del. Det anslås at så mye som 96 prosent av nettet ikke er indeksert og ikke kan nås med vanlige søkemotorer. Det kan bare nås ved hjelp av spesifikke nettverk hvor informasjon er kryptert og brukerne kan kommunisere anonymt. Derfor blir dette et attraktivt sted for kriminelle miljøer som kjøper og selger innloggings-, kredittkort- og personopplysninger. 

Enorme mengder data som brukes til å begå identitetstyveri og kjøre kampanjer med løsepengevirus bytter hender på det mørke nettet. 

Så hva tror du opplysningene dine er verdt? Hvor mye får en kjeltring for å selge opplysninger om deg som kan føre til økonomisk trøbbel i mange år framover? I 2019 var gjennomsnittsprisen for et personnummer 67 dollar, eller snaut 450 kroner. For 53 dollar kunne du kjøpe en annens passopplysninger. Og for bare 40 dollar kunne kredittkortopplysningene til en intetanende person bli dine. Tallene er hentet fra 4iq. 

Små grep kan bli avgjørende

Her er noen gode triks du bør vurdere: 

 • Opprett totrinnsverifisering. Dette er et ekstra sikkerhetsnett du kan bruke ved pålogging. 
 • Opprett digital postkasse. Det hindrer at tyvene kan få tak i sensitive opplysninger om deg. 
 • Gjør profilen din i sosiale medier privat. 

Stor ryddejobb

Hvis du først opplever ID-tyveri kan ryddejobben som ligger foran deg være stor. Da er det godt å vite at alle som har innboforsikring hos Frende får hjelp

FAKTA: Slik får andre tilgang til passordene våre

 • Hacking
  De som leverer tjenester vi bruker hackes og millioner av passord stjeles. For eksempel mistet Yahoo passordene til 500 millioner brukere, LinkedIn 117 millioner og Dropbox 68 millioner. Listen over slike hendelser blir stadig lengre. 
 • Phishing
  Du kontaktes av personer som forsøker å lokke deg til å oppgi innloggings- eller kortopplysninger. 
 • Puslespill av informasjon 
  Du deler informasjon om deg selv på sosiale medier som en fremmed setter sammen. Hvis du i tillegg bruker noe av denne informasjonen i passordet ditt, sitter de plutselig på passordet ditt.
 • Roboter
  Hackere bruker automatiserte dataverktøy som forsøker alle kombinasjoner av tall og ord helt til de finner frem til passordet ditt. 
 • Deling av passord
  Andre får tilgang til passordet ditt rett og slett fordi du forteller dem hva det er. 

Slik lager du et sikkert passord 

 • Finn en setning fra en sang du husker 
 • Setningen bør bestå av minst 12 tegn med store og små bokstaver, gjerne med spesialtegn
 • Setningen tegner et bilde som minner deg om kontoen/tjenesten
 • Det nye passordet ditt er å sette sammen første tegn i hvert ord i setningen.
 • Slik blir for eksempel passord til elbillading: TutTut_SierOnkelsBil_DenKanKjøreMangeMil! Blir TT_SOB_DKKMM! 

Våre forsikringer