Aktuelt

Slik unngår du mobilkapring

Vennegjeng med nettbrett, mobil og kart på cafe
Mobilkapring blir stadig vanligere og kan føre til store økonomiske problemer. Slik unngår du det. 

Mobilkapring betyr at noen utgir seg for å være eier av andres telefonnummer. De oppretter et nytt abonnement i deres navn og får på den måten kontroll over nummeret, alle innkomne samtaler og tekstmeldinger.

En telefonkapring vil i verste fall gjøre at tyven kan få tilgang til e-post, bankkonto, kredittkort og alle kontoene dine på sosiale medier gitt at de allerede har brukernavnet og passordet ditt. 

Tyven kan da for eksempel enkelt bestille varer eller ta opp forbrukslån i ditt navn.


Frende hjelper deg

Hvis du har blitt utsatt for mobilkapring kan Frende hjelpe deg. Vi har nemlig dekning ved identitetstyveri som en del av standard innboforsikring.

Det er en stor jobb å rydde etter et slikt tyveri, og det kan være overveldende å stå alene med oppgaven. Vi i Frende hjelper deg med håndtering, opprydding og forebygging av ID-tyveri.

Slik oppdager du mobilkapring 

  • Før overføringen gjennomføres skal teleoperatøren din sende deg en SMS som informerer om det. Hvis du får en slik melding må du ta kontakt med operatøren og be dem stoppe bestillingen.
  • Hvis overføringen allerede er utført, oppdager du kapringen ved at mobildekningen forsvinner.


Slik sikrer du deg 

Bruk to-trinns bekreftelse, enten på app eller SMS. Det gir betydelig bedre sikkerhet enn brukernavn og passord alene og innebærer at du må oppgi en engangskode i tillegg til det vanlige passordet ved innlogging.

Vær oppmerksom på at hvis koden sendes på SMS kan den havne rett i klørne på ID-tyven hvis telefonnummeret ditt blir kapret. Da undergraves hele sikkerhetspoenget. Derfor er det best at to-trinns bekreftelse sendes via en app.

Autentiseringsapper er ikke sårbare for denne type problemer og blir da en sikrere måte å verifisere en bruker på enn SMS. En ID-tyv kan ikke motta koden din med mindre selve telefonen stjeles. Og selv da kan du beskytte appen med en pinkode.


Ta grep hvis du fatter mistanke

Hvis du mistenker at du er utsatt for telefonkapring må du umiddelbart ta kontakt med teleoperatøren din og anmelde forholdet til politiet.

Overvåk e-posten din, og eventuelle kontoer du vet er knyttet til mobilnummeret ditt. Hvis du merker noen form for mistenkelig aktivitet må du raskt fjerne dette mobilnummeret fra kontoene. 

Våre forsikringer