Tips og råd

Slik unngår barnet omgangssyke

Omgangssyge-vaske-haender-laege-eyr-mobil.png
Det er svært ubehagelig og plagsomt for både små og store. Slik unngår dere smitte. 

Hvis barnet ditt eller noen andre i familien er uheldig og får problemer er det rask hjelp å få med barneforsikring hos oss. Dere får gratis legetime på mobilen med Eyr-appen. 

Omgangssyke er en mage-og tarminfeksjon. Den skyldes virustyper som smitter svært lett, og går på omgang rundt i samfunnet (derav navnet). 

De vanligste symptomene på omgangssyke er kvalme, oppkast og diaré. Det tar vanligvis 12-48 timer fra barnet blir smittet og til sykdommen viser seg. Som regel går sykdommen over etter to-tre dager. 


Barnehager ekstra utsatt 

Smitten sprer seg ofte svært raskt i barnehager og skoler, både fordi barn ikke alltid har så god håndhygiene og fordi immunforsvaret deres ikke er like utviklet som hos voksne. 

Viruset smitter oftest via avføring fra personer med infeksjon. Enten ved direkte kontakt eller berøring av for eksempel dørhåndtak hvor viruset kan overleve lenge. Derfor er det ekstra viktig å være nøye med renholdet på slike flater når omgangssyken herjer. Viruset kan også smitte via dråper fra hoste eller brekninger fra en som er syk. 

Husk at du som har barneforsikring hos oss har gratis tilgang til legene i Eyr for hele familien. Det er godt å vite neste gang du har spørsmål om omgangssyke hos barnet ditt eller andre i familien. 


Omgangssyke skyldes ulike virus

Norovirus er en av de vanligste årsakene til utbrudd av omgangssyke, og det er som oftest på vinteren at viruset herjer som verst.

Et annet virus er rotavirus som står for halvparten av tilfellene der de aller yngste barna får oppkast og diaré. Siden 2014 har barnevaksinasjonsprogrammet omfattet vaksine mot rotavirus. Dette er en drikkevaksine som gis før barnet er fire måneder gammelt, og den beskytter mot viruset i tre-fire år. 


Ta grep 

Siden omgangssyken er så smittsom, kan det være vanskelig å unngå å bli smittet hvis den først er kommet i hus. Du kan likevel ta noen grep som forhindrer at flere blir syke:

  • Vask hendene grundig og ofte, helst med flytende såpe og varmt vann. 
  • Håndsprit er ikke like effektivt mot spredning av norovirus.
  • Desinfiser dørhåndtak og flater dere tar på ofte. Bruk gjerne en klorblanding i stedet for et alkoholbasert desinfeksjonsmiddel.
  • Rengjør toalett og baderomsinnredning grundig, og fjern oppkast raskt.
  • Munnbind og engangshansker kan være en god idé når du steller en som er syk.

Når bør du kontakte lege? 

I enkelte tilfeller bør du kontakte lege, særlig når det gjelder de yngste barna. 

  • Hvis spedbarn kaster opp eller har alvorlig diaré, skal lege alltid kontaktes. 
  • Hvis du har et lite barn som er veldig slapp og ikke er seg selv, bør lege også konsulteres.
  • Hvis barnet har lite og mørk urin, tørr munn og er veldig tørst kan det være tegn på dehydrering. Da bør du kontakte lege. 
  • Det samme gjelder om barnet har sterke magesmerter, høy feber, blodig oppkast eller blod i avføringen. 

Våre forsikringer