Fra virkeligheten

Reddet seg ut av det brennende huset: Familien på fem mistet alt de eide

Rune Torp utenfor sitt nye hus

- Når du står og ser på hjemmet ditt brenne ned, da føler du deg veldig liten. Vi hadde ingenting igjen. Alt forsvant.

Rune Torp forteller om den dramatiske oktobernatten for litt over et år siden da familiens hus i Langang like utenfor Tvedestrand ble totalskadet i brann. Rune hadde akkurat lagt seg da han våknet av lyder fra det han først trodde var vannet som rant i dusjen. 

- Jeg var ganske i ørska, og snudde meg rundt for å sove videre. Da hørte jeg et forferdelig smell, forteller Rune. 

Han skvatt opp av sengen, og så ut av vinduet. Der så han flammene slikke seg oppover husveggen fra carporten. Han løp ut til de andre og ropte "brann, brann, det brenner" så høyt han klarte. Rune har sukkersyke, og kan bli surrete når han får for lavt blodsukker. Samboeren Beathe Jonassen trodde derfor først at han hadde føling, men forstod alvoret da hun så ut vinduet. 


Overtent på syv minutter

Sønnen Joachim på 17 hadde nettopp kommet hjem, og satt fremdeles i stuen på andre siden av huset. Datteren Emilie (14), som hadde rom ut mot carporten, våknet også av smellet og kom løpende ut av huset med mobilen i hånden og dynen rundt seg. 

Hva er fullverdiforsikring?

Fullverdiforsikring betyr at vi bygger nytt hus til deg hvis det blir totalskadet, uavhengig av opprinnelig forsikringssum, husets alder og slitasje. 

Rune klarte akkurat å røske med seg noen av Joachims klær fra tørkestativet, mens Emilie og Beathe kun fikk med seg hver sin dyne. Eldste datter Jannicke (20) var på besøk hos sin farmor. 

Fra Rune oppdaget brannen til hele huset var overtent tok det ikke mer enn syv-åtte minutter. Da brannvesenet kom etter omtrent 15 minutter var det allerede for sent. Boligen kunne ikke berges. Den ekstreme varmen gjorde at brannen utviklet seg som en kraftig eksplosjon. Rune og Beathe ble sjokkerte og vantro vitner til flammene som slo ut av hustaket. 

- Det var helt grusomt å stå og se på, sier Rune. 

Branntomt
Skremmende: Det tok bare få minutter fra stuen og den trivelige sofakroken var omgjort til en brannruin. Foto: Frende Forsikring

Trygghet og medmenneskelighet

Familien hadde både husforsikring og innboforsikring fra Frende, og kontaktet dem allerede dagen etter brannen. 

- Boligbrann er noe av det mest traumatiske du kan bli utsatt for, og det er vanskelig for de som er rammet å håndtere alt i etterkant av en slik situasjon, sier Øystein Øren, senior skadekonsulent i Frende.  

Runes hus var fullverdiforsikret i Frende

- Fullverdiforsikring betyr at vi bygger nytt hus til deg, uavhengig av opprinnelig forsikringssum, husets alder og slitasje. Dersom du opplever at huset ditt blir totalskadet, bygger vi helt nytt, forteller Øren.

Han fulgte familien tett i perioden etter den dramatiske husbrannen. 

- Vår rolle er å gi kundene våre den tryggheten de trenger i en vanskelig situasjon. Rune og familien hans hadde de mistet alt de eide, og da er det viktig at vi er medmennesker og samtidig sørger for at alt det praktiske ordnes så raskt som mulig, sier Øren.

Rune Torp får blomster i sitt nye hus
Da familien fikk nøklene til det nye huset sitt troppet Øystein Øren (t.v.) og Heidi Monge Øia fra Sparebanken Sør, som er en av Frendes eierbanker, opp med blomster på døren.

Kom fort i gang

Familien hadde også innboforsikring i Frende og fikk dermed dekket alle ekstrakostnadene de hadde i perioden de ikke kunne bo hjemme. Julen i leid hus ble trist, men prosessen med å bygge et nytt hjem fikk heldigvis tankene over på noe annet. 

"Alt var veldig overveldende, men Frende var helt fantastiske fra første stund"

Rune Torp

Allerede to måneder etter brannen var anbudspapirene til bygging av familiens nye hus klare. 

- Det gikk veldig fort, og i ettertid ser jeg at det var veldig deilig. Vi fikk så mye å tenke på med valg for det nye huset, og det var godt å ha noe konkret å fokusere på, sier Rune og legger til: 

- Alt var veldig overveldende, men Frende var helt fantastiske fra første stund. Jeg har nesten ikke ord for hvor utrolige de har vært gjennom hele prosessen. Spesielt har jeg lyst til å rose Øystein Øren. Han har vært en støtte for oss gjennom hele den vanskelige tiden, sier Rune. 


Alt forsvant i brannen 

Det eneste som ikke ble skadet i brannen var en bod med verktøy. Røykdykkere fikk også hentet ut en boks med bilder fra barnas oppvekst og Beathes PC. Hun jobber med grafisk design og hadde alt arbeidet sitt lagret på PC-en. Familiens to hunder med to små valper ble også berget ut av det brennende huset, og hønene i hagen kom også fra brannen med livet i behold. Ellers forsvant alt i flammene. 

- Etter en brann har du mindre enn da du var nyfødt. Det lille med klær vi hadde på oss luktet brann. Det var forferdelig, sier han. 

Nytt hus til jul

Ett år etter at familien mistet alt, kunne de endelig flytte inn i sitt splitter nye hjem. Familiens hjem ble reist på samme tomten, og gleden var stor da de endelig kunne flytte tilbake til Langang. 

- Det var utrolig deilig å feire jul i eget hus. Vi er kjempefornøyde med det nye huset, sier Rune. 

I ettertid er Rune takknemlig for at liv ikke gikk tapt den skjebnesvangre oktobernatten. Han er skremt over at brannen spredte seg så raskt. Brannårsaken var sannsynligvis Joachims moped som tok fyr, men fremdeles er det ingen som vet nøyaktig hvordan brannen startet.

- Vi mistet mange uerstattelige ting, men det viktigste er at har det gått bra med oss alle etter brannen. Vi har fått noen salgstelefoner fra andre forsikringsselskap i ettertid, men det er helt uaktuelt å bytte. Nå har jeg opplevd det verste, og behandlingen vi fikk av Frende var langt over hva du kan forvente. De har rett og slett vært fantastiske, sier han. 


Frendes fem tips for økt brannsikkerhet

  1. Pass på levende lys og ikke plasser dem nærheten av brennbart materiell. Bruk elektriske lys til dekorasjoner. Bytt ut gamle glødepærer med led-lys.
  2. Installer komfyrvakt. I dag er komfyrvakt standard i nye boliger, men fremdeles mangler mange norske boliger dette. Tørrkoking er helt klart den største brannårsaken, følg derfor godt med på middagen.
  3. Ha fungerende røykvarslere, og helst seriekoblede. 
  4. Sørg for å ha slokkemiddel som husbrannslange, pulverapparat og brannteppe, og at alle i husstanden vet hvor disse befinner seg.
  5. Gå gjennom rømningsveier, og øv på hvordan du skal komme deg ut av huset ved brann. 

Våre forsikringer