Aktuelt

Høysesong for sms-svindel

DSC03616_komp_croppet2_speilvendt.jpg

Tusenvis av nordmenn går i fella med sms-svindel, og november og desember er høysesong for falske meldinger. 

Nettkjøpene du kanskje venter på fra førjulshandelen og Black Friday er skikkelig lokkemat for svindlerne. De utgir seg nemlig for å være en postleverandør og forteller deg at du har en pakke på vei. I meldingen kan det for eksempel stå at du må logge deg på en nettside for å se sporing og tollkostnader, eller bruke bankID for å betale en sum for å for motta pakken. 

Slike meldinger må du være ekstra kritisk til, svindlerne bruker dem nemlig til å få tak i sensitive personopplysninger og tilgang til bankkontoen din. For å unngå denne formen for sms-svindel, bør du alltid sjekke postleverandøren sine egne hjemmesider og sporingen der. 

Du bør også laste ned appene til Posten, og PostNord eller DHL enten via Google Play eller AppStore. Her finner du informasjon om pakker som er på vei til deg, sporingsnummer og leveringsdatoer. 

Hva gjør du hvis uhellet har skjedd? 

Hvis du går på en smell og gir informasjonen din til feil folk må du gjøre dette så fort som mulig:

  1. Har du gitt fra deg kortopplysninger? Sperr bankkortet!
  2. Skift passord. Bruk anledningen til å skifte passordene til kontoer som kan være av verdi for svindlere. Eksempler: E-post, BankID, AppleID, strømmetjenester og kontoer på sosiale medier.
  3. Sjekk om sikkerhetsinnstillingene på kontoene dine er blitt endret av andre. 
  4. Opprett to-trinnsbekreftelse der det er mulig. Dette gir din konto ekstra sikkerhet ved pålogging. 

Et annet triks for å redusere risikoen for ID-tyveri er å opprette frivillig kredittsperre. Da sperrer du deg selv for kredittvurderinger. Det betyr at en ID-tyv for eksempel ikke kan søke om forbrukslån eller kredittkort i ditt navn. Hvis du senere ønsker å få kredittkort eller ta opp lån er det enkelt å fjerne sperren igjen. 


Vi hjelper deg ved ID-tyveri og nettmisbruk

Hvis du mistenker at du kan være utsatt for ID-tyveri eller andre former for nettmisbruk, kan du få hjelp fra oss i Frende. Enten med innboforsikring eller Frende ung. ID-tyver er ofte gode til å skjule sporene sine, og det kan ta lang tid å oppdage at du er et offer. 

Våre forsikringer