Aktuelt

Slik oppdager du falske nettbutikker

Dame med kredittkort og lommebok foran PC
Black Week, Black Friday og Cyber Monday. Tilbudene er mange nå, slik unngår du å gå i svindelfella. 

Stadig flere handler julegaver på nett. Det kan spare oss for tid, vi slipper kø og vi kan sammenligne priser med få klikk. 

Men økt netthandel betyr også et hav av muligheter for svindlere. De er klare til å lure deg som er ute etter å gjøre et julegavekuppIfølge Klarna sin undersøkelse fra juni 2022 har 300 000 nordmenn har blitt lurt av falske nettbutikker det siste året. Dette tilsvarer hele 9 prosent av nordmenn som handler på nett.

Lar vi oss lure?

 • 7 av 10 sier de kunne blitt lurt av falske nettbutikker
 • 2 av 3 er redde for å bli svindlet på nett
 • 2 av 3 er redde for å bli utsatt for ID-tyveri 
  (Kilde: Frendeundersøkelsen)

Menneskelig svikt

Teknologien er god til å beskytte deg, men det er vi mennesker som svikter oftest. Vi lar oss manipulere. Vi handler ofte fra mobiltelefonen vår mens vi holder på med andre ting. Det kan også være vanskelig å oppdage en feilskrevet url som leder inn til en falsk nettbutikk på en liten mobilskjerm. 

Hvis du ender opp med å handle på en falsk nettside eller nettbutikk, kan de personlige opplysningene dine snappes opp av en ID-tyv. Disse kan selges videre på det mørke nettet. Tyven kan også beholde opplysningene og kjøpe varer i ditt navn.

Kan bli en omfattende ryddejobb

At noen utgir seg for å være deg kan være svært belastende og du vet aldri helt når kravene slutter å dukke opp i postkassa. Et ID-tyveri kan dessuten ta svært lang tid å oppdage. Når det først oppdages har du en stor ryddejobb foran deg. I omfattende saker ser vi at det er svært tidkrevende å håndtere alle de urettmessige kravene.

Men det er håp! Med gode, forebyggende tiltak nå, slipper du kanskje unna hele ryddejobben. Og hvis du tror du har blitt utsatt for ID-tyveri, kan vi i Frende hjelpe deg med å rydde opp gjennom innboforsikringen vår. 

Det viktigste rådet for å unngå å bli lurt på under Black Week er gammelt, men fortsatt like gyldig: Bruk hodet og sunn fornuft. I et hav av tilbud som nesten er for gode til å være sanne, finnes svindlerne som prøver å lure deg inn. Det kan koste deg mye mer enn hva du sparer på «tilbudet».


Slik oppdager du en useriøs nettbutikk

 1. Nettadressen har skrivefeil. Svindlere kopierer en ekte nettbutikk, og bruker en adresse som er nesten helt lik den originale nettbutikken. Tenk over det: hvor ofte sjekker du egentlig skrivemåten på nettadressen når du surfer, spesielt på mobilen?
 2. Manglende kontaktinfo. En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene sine, og er derfor raus med kontaktinformasjonen. Se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer på et nettsted.
 3. Innhold fullt av skrivefeil. Dette kan være tegn på at noen har brukt Google translate og publisert en useriøs nettbutikk for å lokke til seg intetanende nordmenn.
 4. Ingen hengelås eller sertifikat. Til venstre for nettadressen ser du ofte et tegn som ligner på en hengelås. Dette indikerer at kommunikasjonen mellom din datamaskin og nettstedet er sikker ved at opplysningene er krypterte. Selv om dette er et godt tegn for at siden er seriøs, kan det likevel være svindlere som opererer nettstedet. Her ser du hvordan du sjekker at sertifikatet til en nettside er ekte.


Slik handler du trygt på nettet

 1. Gjør et Google-søk før du handler i en ukjent nettbutikk. Les anmeldelser fra andre brukere.
 2. Stopp og tenk deg om før du betaler for en vare eller en tjeneste på forskudd. Bruk heller kredittkort og betalingsløsninger som Paypal.
 3. Sjekk Forbrukertilsynet sin liste over falske nettbutikker.
 4. En nettbutikk som er sertifisert med merket Trygg e-Handel følger norske og EU-regler for kjøpers rettigheter og selgers plikter. Du finner alle nettbutikker med denne sertifiseringen på Trygg e-Handel side nettsider her
 5. Ikke oppgi personlige opplysninger mer enn aller høyst nødvendig.
 6. Når du har betalt for en vare på nettet, sørg for at kortopplysningene dine ikke blir lagret på nettbutikken. Ofte blir du spurt om du vil lagre kortopplysningene. Svar nei til dette.
 7. Vil du sjekke om urlen er ekte? Dette kan du gjøre på Virustotal eller Sitesafefy.
 8. Fant du et kampanjetilbud? Skriv inn hele nettadressen, i stedet for å klikke på lenker fra kampanjer på nettet eller sosiale medier.

Våre forsikringer