Aktuelt

Dobling i antallet lynnedslag i Norge

Lynnedslag

Høysesongen for lynnedslag ligger fortsatt foran oss. Men allerede i slutten av juli hadde lynet slått ned mer enn dobbelt så mange ganger som i hele fjor. - Det kan gi flere skader enn på mange år, sier Frende Forsikring. 

- Hele 8 av 10 lynskader meldes til oss på sensommeren og om høsten. Juli, august og september er høysesong hvert eneste år, sier brannekspert i Frende, Odd Magne Skjerping. 

I slutten av juli 2018 hadde lynet slått ned 110.300 ganger i såkalt "fastland med økonomisk sone". Dette betyr lynnedslag i bakke, fjord og langs kysten av Norge. Tallene kommer fra Meteorologisk institutt. 

Antallet lynnedslag i utgangen av juli var høyere enn årstotalen for 2015, 2016 og 2017. Ingen av de tre foregående årene bikket totalantallet 100.000. 

- I år har vi hatt mye høytrykksvær, så da har antallet dager med lyn vært færre enn tidligere. Det betyr at vi har hatt færre, men kraftigere hendelser med lyn, sier Snorre Stavik Rønning, som er forsker ved Meteorologisk institutt. 

Lyn og brann er dekket av forsikringen

Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag er du dekket gjennom Frende sin innboforsikring. Skader på bygning er dekket med Frendes hus- eller hytteforsikring

- Skadene dekkes under brannforsikringen, som er en obligatorisk del av forsikringen. Hvis fryseboksen din blir ødelagt, erstattes også innholdet, sier Odd Magne Skjerping. 

Dette er de typiske lynskadene 

- De typiske skadene vi ser etter lynnedslag er helt klart brannskader. Det meldes også mye om matvarer som blir ødelagt i kjøleskap og frys, sier branneksperten.

Andre gjengangere er skader på elektronikk som TVer og PCer. 

- Husk at lynet kan skade alt som er koblet til en stikkontakt. Altså kan en lader som står i veggen bli ødelagt selv om du ikke lader mobilen når lynet slår ned, sier han. 

At vi nå er inne i perioden med klart flest lynskader i Norge bekreftes av skadestastikken. I 30 av de 33 siste årene har det vært et klart flertall av branner etter lynnedslag i tredje kvartal, viser tall fra Finans Norge. 

Varierer mye fra år til år

Antallet lynnedslag varierer stort fra år til år. Toppåret 2014 var eksepsjonelt med totalt 739.762 lynnedslag. 

I disse kommunene lyner det mest

 1. Lørenskog, Akershus  
 2. Nes, Akershus
 3. Sør-Odal, Hedmark
 4. Skedsmo, Akershus
 5. Rindal, Møre og Romsdal
 6. Nittedal, Akershus
 7. Skiptvedt, Østfold
 8. Sarpsborg, Østfold
 9. Ås, Akershus
 10. Gjerdrum, Akershus
Kilde: Meteorologisk Institutt

- Da ble det meldt over 18.000 skader og over 500 millioner kroner ble betalt ut fra forsikringsselskapene etter lynskader, sier Skjerping. 

I 2017 var erstatningssummen på 137 millioner, og i 2016 227 millioner. 

- Det er ikke godt å si hvor vi havner i 2018, men ettersom antallet allerede har passert fjoråret kan nok dette bli et av de verre årene for antallet skader etter toppåret 2014, sier Skjerping. 

Heldigvis er det sjelden at lynnedslag resulterer i personskader. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at tre personer ble drept av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013. 

Visste du at…

 • På Sørlandet og Østlandet lyner det mest om sommeren. Det er fordi innlandsklimaet med varme somre ofte gir gode forhold for bygeskyer og torden. På sensommeren er forholdene ideelle for å lage høye bygeskyer. Bakken er varm og forskjellen i temperatur fra bakken til luften over er stor. 
 • På Vestlandet og i Nord-Norge lyner det mest om høsten og vinteren. Da er temperaturforskjellen mellom det relativt varme havet og luften over og slik dannes bygeskyer. 

I disse kommunene lyner det minst

 1. Bø, Nordland
 2. Andøy, Nordland
 3. Harstad, Troms
 4. Sortland, Nordland
 5. Karlsøy, Troms
 6. Flakstad, Nordland
 7. Kvæfjord, Troms
 8. Hadsel, Nordland
 9. Røst, Nordland
 10. Moskenes, Nordland
Kilde: Meteorologisk Institutt

Tips og triks ved lyn og torden

 • Installer overspenningsvern i sikringsskapet
  Dette gjør at sikringen kobler seg ut ved overbelastning som lyn og torden. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
 • Trekk ut kontakten
  Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
 • Bruk ekstern lader og datatrafikk 
  Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.
 • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet 
  Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.
 • Dropp paraply og fiskestang 
  Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
 • Det er tryggere i bilen enn ute
  Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
 • Ikke bad når det lyner 
  Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
 • Bruk mobiltelefon
  Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon. 

Våre forsikringer