Aktuelt

Slik unngår du veggedyr

Veggedyr og veggedyrekskrementer under madrass. FOTO Norsk Hussopp Forsikring.jpg
Utbrudd av veggedyr flere steder har gjort mange reisende urolige. Alle kan være uheldige, men med noen enkle triks kan du hindre dem i å bli med deg hjem. 

I Paris spesielt har veggedyr poppet opp på t-banen og i kinosaler den siste tiden. Også her hjemme har antallet saker krøpet oppover siden pandemien slapp taket på reiselystne nordmenn. 

I 2022 registrerte Folkehelseinstituttet 2285 saker med veggedyr i Norge og 7298 saker med skjeggkre.

Forsikring og veggedyr

Bekjempelse av veggedyr er dekket på reiseforsikring, innboforsikring og med Frende ung

Kan du reise som vanlig? 

Svaret på det er absolutt ja, men ta gjerne noen forholdsregler, slik vi alltid anbefaler på alle reiser. Sørg for å holde bagasjen borte fra senga, bruk koffertstativ og sjekk ladeinngangen på PCen hvis du har hatt den i senga.

Det er også lurt å holde kofferten lukket hele tiden når du ikke henter ting inn og ut av den. Det kan være lurt å ikke pakke ut av kofferten, men la tingene ligge i den, lukket.

Og når du kommer hjem…

Når du kommer hjem kan du vaske klær som tåler det på 60 grader hvis du har sett noen skadedyr der du har vært. Du bør også være ekstra påpasselig når du pakker ut. Gjør det gjerne i et badekar fremfor å slenge klærne utover gulvet eller rett i skittentøyskurven.

Og hvis klærne dine ikke tåler 60 grader er det ingenting i veien for å fryse dem ned. Legg dem i minus 18 grader i tre døgn.

Hvis du har dem i hus...

  1. Kontakt oss i Frende 
  2. Vi får inn profesjonell hjelp til deg så fort som mulig 

Veggedyr er dyrt og tidkrevende å bekjempe og koster snitt mellom 30 000 og 50 000 kroner. 

Resistente mot giften

Du har kanskje lest at veggedyr er blitt resistente om en del av giften som brukes for å bekjempe dem mange steder. I Norge bruker vi ikke bruker kjemiske innsektsmidler i behandling mot veggedyr.

Her til lands bruker vi integrert skadedyrkontroll, eller IPM. Det betyr at flere metoder benyttes sammen for å bekjempe veggedyr, blant annet med steam, tørkepulver, frys, støvsuging og varmebehandling. 

Ikke få panikk 

Selv om dette høres veldig skummelt ut er det liten grunn til å tro at vi skal få liknende tilstander her hjemme som for eksempel i Paris. Hver høst ser vi en økning i antallet saker etter at nordmenn har vært på reise i løpet av sommerferien.

Våre forsikringer