Fra virkeligheten

Halv tomannsbolig utbrent - slik reddet brannvesenet nabohuset

Trond Totland med viften som reddet nabohuset
Halve tomannsboligen var fullstendig overtent idet brannvesenet ankom. Den andre halvdelen slapp uskadd fra flammene. Slik reddet de den. 

Klokken er 03.30 og alarmen går på hovedbrannstasjonen i Bergen. Det brenner i en tomannsbolig i Fyllingsdalen. Meldingen gir ingen konkret adresse. Ett minutt senere haster to brannbiler ut fra stasjonen i sentrum. Når de nærmer seg ser de brannen. Her teller hvert sekund. 


Menneskeliv først 

Ved ankomst får innsatsleder Trond Totland beskjed fra naboer om at huset er tomt. 

- Jeg må stole på informasjonen jeg får om at det ikke er folk inne. Huset var helt overtent da vi kom frem, sier Totland. 

- Hvis den røyken der kommer fram til nabohuset skal det bare en gnist til, så tenner det, peker han, og viser den massive røyken som bærer med seg lett antennelige branngasser. 

Viser mobilvideo med brann i huset
Trond Totland viser en video han tok av brannen da han ankom stedet.

Lynrask handling 

Brannmannskapene går i gang med slukking av den halvdelen av tomannsboligen som brenner, og gjør raske vurderinger på stedet. Mindre enn seks minutter er gått siden utrykningen da Trond Totland får åpnet inngangsdøren til den andre halvdelen, hvor det ennå ikke har tatt fyr. Han sender to røykdykkere inn for å lukke alle dører og vinduer, og setter selv en stor vifte i døråpningen. 

- En brann går alltid letteste vei. Når alle dører og vinduer er lukket, skaper viften overtrykk i huset, forklarer han. 

Overtrykket stopper de giftige branngassene fra å få tak i den friske delen av tomannsboligen. Med nød og neppe. 

- Et minutt eller to til, så hadde brannen spredd seg dit også, sier Totland. 

Ingen vannskader

Med viften i full sving sender innsatslederen brannmenn opp på loftet. De borer to små hull gjennom til den brennende boligen og setter små spyd inn. Spydet fungerer på mange måter som et sprinklerhode med kamera. 

Nå kan brannfolkene følge brannen på kamera, og være klare til å spyle hvis flammene nærmer seg. I løpet av natten har de kontroll. Nabohalvdelen er reddet! 


Takket med blomster og sjokolade 

Halvdelen av tomannsboligen var forsikret hos Frende. Dagen etter brannen dro takstmann Kenneth Norevik ut på befaring. 

- Da så jeg en fullstendig nedbrent halvdel av en tomannsbolig, mens den andre, like ved siden av, knapt hadde noen skader. Det var helt utrolig, sier han. 

- Brannvesenets innsats var uvurderlig for familien som bor der, og for forsikringsselskapet. Kort tid etter brannen troppet derfor takstmann Norevik og brannekspert hos Frende, Øystein Øren, opp på hovedbrannstasjonen med blomster og sjokolade. 

Øystein Øren og Kenneth Norevik overleverer blomster til Trond Totland
Øystein Øren (f.v.) og Kenneth Norevik troppet opp på Bergen brannstasjon med blomster og sjokolade for å takke Trond Totland og teamet hans for innsatsen.

- Gjengen som var med på slukkingen er ute på oppdrag, men jeg skal sørge for at de får i seg litt sjokolade og sette blomstene på pauserommet. Tusen takk, sier Trond Totland. 


Ingen vannskader 

Brannvesenets snarrådighet og kloke valg gjorde at beboerne i den ene halvdelen kunne flytte hjem allerede to dager etter brann-natten. Hjem til et hus uten vann- og sotskader, og uten brannlukt. Naboene var ikke like heldige, deres halvdel, som allerede var overtent da brannvesenet kom frem, er helt utbrent.

- Brannvesenet har gjort en glimrende jobb. Jeg er spesielt imponert over hvor raskt de besluttet å redde nabohuset da de fikk bekreftet at det ikke sto om menneskeliv, sier Øystein Øren. 

Takket være innsatsen fra Bergen brannvesen har den ene familien hjemmet i behold, mens naboene måtte se alt de eide gå tapt i flammene, og har en lang, lang gjenoppbyggingsprosess foran seg.

- For Frende sin del ble regningen på rundt 100 000. Alternativet hadde vært byggekostnader på flere millioner. En enorm forskjell for både familien og forsikringsfelleskapet som ville tatt regningen, sier takstmann Norevik. 

Våre forsikringer