Tips og råd

Slik får du en tørr og trivelig høst

barn i hagen
Høsten byr på nydelige utedager, men også ruskevær og innetid. Hva med å sette av en ettermiddag for å gå gjennom denne sjekklisten før været slår seg vrang? 

 • Hold sluk, rister og avløp åpne
  Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter før høsten kommer. Gå over en ny runde når løvet fra trærne har falt ned før vinteren. 
 • Rens takrennene og sjekk at de er hele
  Sjekk at regnvann renner fritt bort fra huset. Tilstoppede eller ødelagte renner kan skade huset ditt. 
 • Rydd området utenfor huset ditt
  Sikre løse gjenstander som gjerne har ligget ute gjennom fine sommerdager. Fjern utemøbler, løse leker og sikre at gjerder er skikkelig festet. Pakk ned eller sikre trampolinen. 
 • Sjekk taket etter fjoråret
  Ligger huset i et snøutsatt område? Har du sjekket hvordan det ser ut etter fjorårets snøfall? Gå over taket før og se etter sprekker, skjevheter eller brister. Se også godt over hjørner og området rundt pipen. Hvis du finner noe galt, fiks det eller bytt ut ødelagte deler. Les mer om vedlikehold av taket her.

Gjør de samme forberedelsene på hytta

Det er ingen grunn til å utsette klargjøringen av hytta til minusgradene står på dørstokken. Gjør jobben nå, så kan du slappe av med god samvittighet når stormene kommer. 

 • Sjekk trær på eiendommen din
  Har du trær på eiendommen, i nærheten av bolig eller uthus? Sjekk at de er rustet for sterke vindkast. 
 • Fyll opp vedlagrene
  Du vil takke deg selv den første mørke fredagskvelden når du bare vil synke ned i godstolen med fyr i peisen. Da er det nedtur å være tom for ved. 
 • Tett sprekker og hull fra utsiden
  Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over bygget og tett igjen gliper og små åpninger.
 • Sjekk brannslukningsutstyret
  Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du røykvarsler i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu apparatet på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato. Og husk å gjennomføre brannøvelse hjemme - det er like viktig som på jobben

Våre forsikringer