briefcase-business Created with Sketch. building-industry Created with Sketch. Slice 1 Artboard Created with Sketch. document-writing Created with Sketch. garanti helmet-hardhat Created with Sketch. shop-building Created with Sketch. tall-building Created with Sketch. TrumfForsikringSvart@1x Created with Sketch. Group Created with Sketch.

Søk i feltet over...

Familie tester brannstige på utsiden av hus

Derfor må du ha brannøvelse hjemme

Aktuelt

Vet du hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne hjemme hos deg? Gjennomfør brannøvelse og test rømningsveiene i dag. 

I en undersøkelse Frende har fått utført sier 54 prosent at de aldri har gjort dette. 

- Du er nødt til å vite hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne. Sekundene du sparer på å ikke nøle kan være livsviktige, sier Frendes brannekspert Øystein Øren. 

Sjekkliste til brannøvelsen

  • Sjekk slukkeutstyret
  • Sjekk at du har evakueringsutstyret du trenger
  • Sjekk at evakueringsutstyret er i god stand
  • Sjekk at vinduer og dører lar seg åpne uten problemer
  • Prøv rømningsveiene
  • Noter ned feil og mangler, og utbedre dem kjapt etter øvelsen
  • Avtal dato for neste brannøvelse

Øver på jobb, men ikke hjemme

- For de fleste er det en selvfølge å øve på dette på jobb, skole og i barnehage, men det er minst like viktig å øve der vi bor og sover. De fleste branner og branntilløp oppstår i hjemmet, og alle burde vite hva de skal gjøre hvis det skjer, sier Janicke Larsen, leder for forebyggende avdeling i Bergen brannvesen.

Hvis det begynner å brenne har du liten tid. Da bør du vite hvor rømningsveiene er på forhånd. Du må også vite om du har en brannstige, et brannteppe og hvordan slukkeutstyret skal håndteres. Husk å holde rømningsveiene ryddig hele året så du ikke møter en blokkert utgang hvis det brenner. 

Lag årlig brannrapport

Du bør gjennomføre brannøvelse hjemme minst én gang i året, gjerne to. Ta notater under øvelsen så du husker hva som kan gjøres bedre eller mer effektivt neste gang. Legg inn påminnelse på mobilen årlig om å ha øvelse. 

Slik øver du med barn

Hvis du har barn i hus må dere øve på hva dere skal gjøre hvis det brenner, og hvordan dere skal komme dere ut fra alle rom. Avtal en fast møteplass utenfor boligen. 

Fortell barna dine at det er alvor hvis det brenner, men gjør gjerne øvingen til en lek. Da er det lettere å få de små med seg. 

Hvis du ikke kommer deg ut på grunn av røyk eller overtente rømningsveier kan det være et alternativ å bli på rommet eller for eksempel en balkong til hjelpen kommer. Da må du gi tydelige signaler om hvor du er, slik at du kan få rask hjelp. 

Har du god nok husforsikring?

Våre forsikringer