Aktuelt

Her skader barna seg oftest

Barn som leker i hagen. Foto.

Skolen troner på toppen, viser ny undersøkelse.

Her skader barna seg

  1. Skolen  
  2. Trampoline  
  3. Sykkel  
  4. Trening  
  5. Sparkesykkel  
  6. Bil
(Kilde: Frendeundersøkelsen 2022, utført av Norstat) 

Det er ikke så rart at skolen topper lista. Barn tilbringer masse tid her og leker sammen med andre. Da kan det fort skje uhell og ulykker.

Tall fra SSB viser at 20 prosent av de mellom 0 og 19 år er innom legevakten hvert år. Totalt er det nesten 60 000 konsultasjoner for de mellom 0 og 19 år som sorterer under kategorien ulykker og skader. 


Økt trafikk om våren 

Mange barn opplever brudd og småskader om våren. Vi i Frende merker økt pågang av denne typen ulykker hvert år når det blir mildere i været.

Fallskader er den hyppigste skadeformen blant barn og unge, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) og 12 prosent av befolkningen behandles for skader hvert år. 


Mange slår seg på trampolinen 

På andreplass rapporterer foreldre om skader på trampoliner.

Det er viktig å huske på at du som er forelder har et klart og stort ansvar når du setter opp en trampoline. Husk også at du kan bli erstatningsansvarlig hvis andres barn blir skadet på trampolinen. Heldigvis ser vi også at antall skader har gått ned etter at sikkerhetsnett ble påbudt. 

Det kan være lurt å vite at når du er hjemme er det egne forsikringer som gjelder. Mange foreldre tenker ikke over dette, siden norske barn er forsikret så lenge de er på skolen, SFO eller i barnehagen. Derfor er det ekstra smart å ha barneforsikring som dekker ungene for uhell som kan skje på fritiden og i huset. Barneforsikringen til Frende inkluderer gratis lege på mobilen gjennom Eyr for barnet og resten av familien. Da er det raskt og enkelt å få hjelp hvis et uhell eller skade skjer. 

Husk hjelm! 

Inne på topp fem finner vi også sykkel- og sparkesykkelulykker.

Vi håper både barn og voksne husker hjelmen, hver gang. Enten det er sykkel, sparkesykkel, løpehjul, skate- eller hoverboard. Antallet skader i de yngste aldersgruppene er høyere i Norge enn i resten av Norden. De fleste skjer i eller rundt hjemmet, på fritidsaktiviteter eller i trafikken. 

Likevel må vi huske på at Norge er blant verdens sikreste land å vokse opp i med strenge byggeregler, barnesikringer hjemme og myke underlag på lekeplasser. 


Mange ulykker kan unngås 

Ulykker er den viktigste dødsårsaken blant den yngre delen av befolkningen. I befolkningen er ungdom blant de som skader seg oftest, viser tall fra FHI. Små barn fra 0-4 år er utsatt for brann-, etse- og hodeskader, mens ungdom ofte får overflate-, forstuings- og bruddskader. 


Slik kan du gjøre hjemmet sikrere for barn

  • Sikring av trapper
  • Sklisikring
  • Sikring av rekkverk
  • Sikring av komfyr 

Våre forsikringer