Tips og råd

Alt du trenger å vite om flåtten

Mor og barn løper på sti.jpg

Med varmen kommer flåtten, og faren for flåttbitt. Dette bør du vite om den lille skapningen. 

Flått er normalt ikke farlig, men den kan overføre alvorlige sykdommer til mennesker. Derfor er det viktig å få fjernet den fortest mulig hvis du blir bitt. 

I Frende samarbeider vi med legene hos Eyr gjennom reiseforsikringen vår. Eyr-appen gir deg gratis legetime på mobilen. Tjenesten er gratis for deg som er på fritidsturer i både Norge og utlandet. Det eneste du trenger for å få legetime er wifi eller mobildata. Legene er tilgjengelige på video i appen Eyr, hver dag, året rundt - og kan derfor gi deg hjelp akkurat der du er. 

Skogflått

  • Finnes mest i løvskog og over store deler av landet
  • Kan overføre bakterier og virus til mennesker og dyr
  • Jo lengre den sitter på huden, jo mer skade kan den gjøre
  • Kan gi deg sykdommen borreliose og skogflåttencefalitt (TBE) 

Slik unngår du flåttbitt 

  • Hold deg til stien - unngå høyt gress, lyng eller kratt. 
  • Bruk bukser og vær godt tildekket rundt anklene. 
  • Vurder å bruke støvler. 
  • Insektmiddel til klær med som inneholder DEET eller lcaridin kan redusere risikoen. 
  • Bruk lyse klær, da er det lettere å se flåtten. 
  • Sjekk støvler og bukser for flått. 
  • Bytt tøy når du har vært i områder med mye flått. 
  • Vask klær på 60 grader. Flåtten kan overleve en runde i vaksemaskinen med lav temperatur. 
  • Du kan kontroller bestanden i hagen ved å klippe gresset ofte, og holde vegetasjonen kort. 
  • Har du hund og katt? Sjekk dyrene etter turen. Flått som ennå ikke har sugd seg fast kan forflytte seg fra dyret over til sengetøy og møbler, og derfra over til mennesker. 

Slik fjerner du flåtten

Jo fortere du fjerner flåtten, jo mindre fare er det for at du blir smittet med sykdom. Dette gjelder da spesielt borrelia. TBE-viruset overføres på få minutter. 

Fjern flåtten med en pinsett eller flåttfjerner, eventuelt neglene dine. Ta tak i flåtten helt nede ved huden og trekk den rett ut. Noen kan sitte godt fast og da kan det være lettere å fjerne den med en roterende bevegelse. 

Hvis du synes det er vanskelig kan du også bestille legetime med Eyr, så geleider legen deg gjennom det over video. Da får du også informasjon om sykdomstegn du kan se etter fra et flåttbitt. 

Hvis munnpartiet til flåtten sitter igjen i huden går det helt fint, det kan ses som en liten svart prikk. Det er ingen økt risiko for sykdom og den forsvinner i løpet av noen dager.

Ikke kast flåtten i søppelbøtta, sørg for at den ikke får leve videre og suge seg til et annet menneske eller dyr. Du kan klippe flåtten i to, ta livet av den med sprit eller kaste den i toalettet.

Sykdommer du bør være oppmerksom på

Rundt to prosent av alle flåttbitt fører til sykdom. 


Borrelia-bakterien
Borrelia gir sykdomstegn i huden og kan ubehandlet gi sykdommer i ledd, nervesystem og hjerte. Samlebetegnelsen for sykdommer som kommer av borrelia-bakterien er borreliose.

Sykdomstegn i huden er det vanligste tegnet på borreliose. Utslettet oppstår mellom 3 og 30 dager etter flåttbitt. Ikke alle som er smittet får dette utslettet, men de fleste får det. Det er typisk rødt, sprer seg som en ring i vannet og har en diameter på fem centimeter eller mer. Noen opplever samtidig at de har feberfølelse eller hovne lymfeknuter. Får du et slikt utslett er det viktig at du tar kontakt med lege fortest mulig. 

Rødhet og kløe på stedet der flåtten ble fjernet er helt normalt og ikke et tegn på sykdom. 

Borreliose skyldes en bakterie og sykdommen kan behandles med antibiotika. 


Skogflåttencefalitt

Skogflåttencefalitt (TBE-virus) kan forårsake TBE. TBE er en hjernebetennelse, som skyldes flåttbitt. I perioden 1994 til 2017 er det registrert 143 tilfeller av skogflåttencefalitt.

TBE-virus overføres fra flåtten i løpet av få minutter, og en av fire av de smittede blir syke og får symptomer. Du blir syk mellom syv og 14 dager etter bittet og sykdomsforløpet kan sees i to faser.

Fase en er symptomer som minner om influensa. Feberfølelse, tretthet, muskel- og leddsmerter, i tillegg til hodeverk. 75 prosent av de som blir syke er friske igjen etter denne fasen og går aldri til fase to.

De siste 25 prosentene utvikler TBE, altså hjernebetennelse som skylder flåttbitt. Symptomene oppstår normalt etter en uke uten feber. Hjernebetennelse kan vises på forskjellige måter, men mange har feberfølelse, kraftig hodeverk, kvalme, oppkast og/eller stivhet i nakke og rygg. Man kan også få psykiske symptomer, lammelser eller krampe.

Ved feber eller tegn til hjernebetennelse etter flåttbitt er det viktig å kontakte lege fortest mulig. Dessverre finnes det ingen behandling for TBE-virus, men heldigvis blir de færreste alvorlig syke. De få som utvikler hjernebetennelse blir innlagt på sykehus.


Vaksine mot flått

Du kan vaksinere deg mot skogflåttencefalitt (TBE-viruset), men ikke borreliose. Hvis du er mye ute i skog og mark bør du vurdere TBE-vaksinen, og spesielt hvis du ferdes mye langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Det er disse områdene hvor man har sett smitte av TBE-virus til mennesker.

For å få full effekt av vaksinen skal den gjentas etter tre år, og deretter hvert femte år. Du blir altså ikke immun av å ta vaksinen bare en gang. 

TBE-vaksinen kan du bestille gjennom appen til vår samarbeidspartner på reiseforsikring, Eyr. Etter en videokonsultasjon kan resepten skrives ut av legen. Vaksinen kan settes på apotek når det passer deg. 

Våre forsikringer