Aktuelt

Ekstremvær gir nordmenn skadesmell

Knekt tre oppå bil

Norge har opplevd ekstremvær både vinter og sommer det siste året. Det gir enorme utslag hos forsikringsselskapene. Brann og vann er årsaken til mange av problemene. 

Vinteren var kald og snørik, mens sommeren var rekordvarm og knusktørr. 

- Norske forsikringsselskap har fått inn mer enn 170 000 skademeldinger hittil i år. Det betyr at nordmenn har fått utbetalt 4,4 milliarder kroner i erstatninger, sier produktsjef Einar Brekken i Frende. Hver skade har i gjennomsnitt kostet over 25 000 kroner. 

Brann og vann 

- Våre skadetall viser størst økning på hytter og hus, og det er vann og brann som er hovedårsaken, sier Brekken. 

Trenden bekreftes av tall fra Finans Norge for første halvår 2018. Brannerstatningene så langt i år er på 1,5 milliarder kroner, 14 prosent opp fra samme tid i fjor. Erstatningene etter vannskader er også på nesten 1,5 milliarder, hele 30 prosent opp fra i fjor.

- Erstatningene til private hus, hytter og innbo har skutt i været med nesten 25 prosent siden i fjor. Det er voldsomme tall for hele bransjen.

Nå må folk forberede seg på høststormene. Tallene våre viser at storm er årsaken til 25 prosent av hytteskadene som meldes til forsikringsselskapene, sier produktsjefen til Frende. 

Vær forberedt – unngå skadesmell

Mange av de typiske skadene på hus og hytter oppstår gjennom høsten og vinteren. Ved å ta grep nå kan mange av skadene unngås. En analyse utført av Frende Forsikring, viser at 80 prosent av stormskadene inntreffer om vinteren. 

- Hva bør man gjøre for å være forberedt på høststormene? 

- Rens takrennene, sjekk at taket er intakt og rydd bort løse gjenstander som har stått ute gjennom fine sommerdager. Det er også lurt å se etter sprekker og hull i veggene, og tette disse. Du ønsker ikke at skadedyr kryper inn til deg når temperaturen faller, sier Einar Brekken. 

Tall fra Finans Norge viser at det i tillegg til vann- og brannskader har vært en betydelig økning i antallet kaskoskader så langt i 2018.

Økningen er på nesten 55 prosent siden i fjor. 

- En typisk kaskoskade etter en snørik vinter som vi hadde sist er takskader på grunn av enorm vekt fra snøen, sier Einar Brekken i Frende Forsikring. 

Sjekkliste før høsten kommer

 • Hold sluk, rister og avløp åpne 
  Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter før høsten kommer. Gå over en ny runde når løvet fra trærne har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at regnvann får renne fritt bort nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade bygningen. 
 • Sjekk taket etter fjoråret 
  Ligger huset eller hytta di i et snøutsatt område? Har du sjekket hvordan det ser ut etter fjoråret? Gå over taket før og se etter sprekker, skjevheter eller brister. Se også godt over hjørner og området rundt pipen. Hvis du finner noe galt, fiks det eller bytt ut ødelagte deler.
 • Rydd uteområdet
  Sikre løse gjenstander som gjerne har ligget ute gjennom fine sommerdager. Sjekk at gjerder er solid festet, rydd bort løse leker og pakk ned eller sikre trampolinen. 
 • Fyll opp vedlagrene 
  Du vil takke deg selv den første mørke fredagskvelden når du bare vil synke ned i godstolen med fyr i peisen.
 • Tett sprekker og hull fra utsiden
  Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over bygget og tett igjen gliper og små åpninger.
 • Sjekk trær på eiendommen din 
  Har du trær på eiendommen, i nærheten av bolig eller uthus? Sjekk at de er rustet for sterke vindkast. 
 • Sjekk brannslukningsutstyret
  Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato. 

Våre forsikringer