Tips og råd

Dropper du vårrengjøringen? Det er kanskje ikke så lurt

DSC04026 (1).jpg

Etter en lang vinter med mye koselig innetid, er det smart å ta en grundig vask hjemme. Selv om storrengjøring eller vårrengjøring kanskje er litt utdatert for noen, er det er gode grunner til å ikke sluntre unna viktig vedlikehold inne. Her er noen av stedene du bør ta tak i.

Derfor må du aldri blande disse to

Klor og salmiakk skal aldri blandes da de danner en helseskadelig gass som er farlig å puste inn.

Pass ekstra på kjøkkenvifta
Visste du at kjøkkenvifta kan være en brannfelle? Fett og damp fra maten samler seg i filteret og er lett antennelig ved en elektrisk brann eller ved uhell under matlaging. For deg som lager mye mat, bør rengjøring av kjøkkenvifta være en fast rutine to til fire ganger i året. Har kjøkkenvifta di et kullfilter, bør du sørge for at dette også blir byttet ut jevnlig. En ren kjøkkenvifte fungerer bedre og gir et sunnere innemiljø.


Komfyr og andre elektriske duppedingser
Fett og matrester som samler seg i stekeovnen og på platetoppen kan prege smaken og lukten på maten du lager. Du får en bedre matopplevelse og reduserer brannfaren under kokkeleringen hvis du holder dem rene.

Rens også brødristeren, mikrobølgeovnen, airfryeren, kaffetrakteren og andre apparater på kjøkkenet. Det tar bare et øyeblikk! Sjekk samtidig at alle ledninger er uten skader. Husk at du kan levere tilbake ødelagt el-avfall gratis til de fleste el-varebutikker.

Bad og sluk
Tette rør kan skape dyre vannskader. Du har kanskje selv opplevd at vannet ikke renner så fort som det skal når du dusjer eller bruker vasken på badet? Såpe, balsam og hår setter seg fast i rørene og blir hardt, noe som gjør det vanskeligere for vann å renne gjennom. Rensing av sluk er derfor anbefalt å gjøre rundt fire ganger i året, men dette avhenger av hvor mange som bruker badet. Jevnlig rengjøring av fliser, fuger, toalett og dusj eller badekar er nødvendig for å unngå bakterievekst og for å holde mugg og sopp borte.

Vaskemaskin og tørketrommel
Sjekk lofilteret etter bruk av tørketrommelen - hver gang - uansett hvilken type tørketrommel du har. Sørg for at du får vekk alt loet, og sett filteret på plass igjen. Lo tar ikke nødvendigvis fyr, men det kan begynne å gløde, noe som kan føre til brann. Varmeutviklingen i tørketromler utgjør en risiko i seg selv, og i tillegg kan overbelastning være en risiko. Ikke ha for mye klær i maskinen. Da vil motoren jobbe tungt og risikoen for kortslutning øker. Vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner er utstyr som rekker mye effekt, og dermed har høyere brannrisiko, ikke bruk dem mens du sover eller når du ikke er hjemme.


Panelovner og elektriske vifteovner
Med mildere temperaturer er kanskje ikke elektriske varmekilder like mye i bruk. Sjekk ledninger på varmeovner for skader og husk å fjerne støv fra ovnene. Gjør du dette jevnlig, vil du unngå lukten av brent støv og få bedre luftkvalitet innendørs neste gang de tas i bruk igjen.


Sjekkliste for soverommet
Det kan være fort gjort å overse soverommet som en del av storvasken, men vi anbefaler at madrasser får seg en god støvsuging for å både bedre inneklimaet og fjerne ubudne gjester som støvmidd. Skulle du oppdage merker etter for eksempel veggedyr, kan du få hjelp på innboforsikringen eller reiseforsikringen for å bekjempe skadedyrene. Vask gardiner, puter og dyner for å få vekk støv som har samlet seg opp over tid.


Riktig rekkefølge sparer deg tid
Bokhyller, kommoder, og andre møbler er store støvsamlere. Et lurt tips er å gjøre både støvtørkinga og støvsuging etter alt annet er ryddet og vasket. Da slipper du at støvet svever tilbake til overflatene så fort igjen.

Les også

Våre forsikringer