Aktuelt

De fleste branner starter på komfyren

Svidd-grandiosa_komp litt kald.jpg

Komfyrbrann er den vanligste brannårsaken i norske hjem og nesten halvparten av alle dødsbranner er relatert til alkohol.

- Det er rett og slett glemsomhet som er skyld i de fleste branner på komfyren, ikke tekniske feil. Vårt råd er derfor å holde deg langt unna komfyren når du kommer hjem fra fest. Å kjøpe seg en matbit på vei hjem er mye billigere enn en brann på kjøkkenet, sier Øystein Øren, brannekspert i Frende.

- Vi ser altfor ofte branner etter tørrkoking, tørrsteking, overoppheting av olje og frityr, eller såkalte pizzabranner, bekrefter han.

Ikke lag nattmat

Forsikringsbransjen mener det må bli like åpenbart for folk at de ikke skal lage varm mat når de er veldig beruset, som at vi ikke skal kjøre bil etter å ha drukket.

- Hvis du kommer fra en bråkete fest med mye drikke og hjem til et rolig hus er det lett for å sovne, forteller Øystein.

Slik sikrer du deg mot brann

Her er våre beste råd for en branntrygg julebordstid:

  • Ikke lag varm nattmat hjemme. Kjøp heller mat på vei hjem.
  • Installer komfyrvakt (krav i alle nye boliger fra 2010). En komfyrvakt slår av komfyren før temperaturen på kokeplaten blir så høy at det er fare for brann. Komfyrvakt kan være et like godt julegavetips til studenten på hybelen som til en eldre slektning.
  • Husk å slå av komfyren og at du må holde en komfyr i bruk under oppsyn.
  • Rengjør fettfilteret i ventilatoren over komfyren jevnlig. Fett i filteret kan ta fyr hvis det blir varmt nok.
  • Røykvarslere redder liv. Bytt batteriet i alle røykvarslerne dine nå før høysesongen for brann starter. Gjør dette til en årlig rutine i forbindelse med røykvarslerens dag, som er 1. desember hvert år.
  • Sjekk at du har nok slukkeutstyr i hjemmet, at dette ikke er utgått på dato og lær deg hvordan det fungerer.
  • Vær klar over at Hjelpemiddelsentralen låner ut brannvernutstyr til personer i såkalte risikogrupper. For eksempel kan dette være komfyrvakt eller spesielle røykvarslere til hørselshemmede. Det er både et omtenksomt og potensielt livreddende førjulstips. 

Våre forsikringer