Aktuelt

Har du vifteovn? Les dette!

iStock-1492291551.jpg

Når kulda setter inn finner mange fram alt de har av ovner for å holde varmen. Det kan gå helt galt. 

Spesielt er vi bekymret for de mange nedstøvede småovnene som hentes frem når det er sprengkaldt.  Disse flyttbare ovnene lar mange stå på om natta. Det gir økt risiko for branner og branntilløp. 

Er forsikringene dine i orden?

Aldri uten tilsyn

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er klare i sin oppfordring. Bruk av flyttbare ovner må skje under tilsyn slik at du kan begrense omfanget av skaden hvis uhellet er ute.

Det er mer sannsynlig at det skjer noe med slike ovner, enn fastmonterte. Små vifteovner velter lett, både småbarn og kjæledyr kan enkelt vippe den. Derfor håper vi du aldri bruker en vifteovn i rom hvor barn eller kjæledyr er alene.


Forårsaker brann
Over tid kan det være risikabelt å stole på termostat og automatsikring mot overoppheting. Vi har sett flere eksempler på ovner som ikke har koblet ut strømmen, selv om de har veltet og blir liggende direkte mot gulvet.

Selv om en vifteovn har en sikring som skal koble ut, er det ikke alltid at den fungerer.

Hvis termostaten går i stykker kan temperaturen øke fort og forårsake brann. Derfor bør du alltid trekke ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk. Dette rådet gjelder ikke bare ovner, men også kaffetrakter, vannkoker, brødrister og andre apparater som står fremme. 

Leier du bolig?

Husk at det er huseier sitt ansvar å sørge for at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand og tåler belastningen. 

Fem råd om elektriske ovner

Her har vi samlet våre beste råd om bruk av elektriske ovner. 

  • De må aldri komme for nær brennbart materiale som gardiner eller møbler. 
  • I boliger skal ovner kobles direkte i veggkontakt, uten bruk av skjøteledning.
  • Fjern støv fra elektriske ovner før du skrur på for fullt.
  • Aldri dekk til en ovn, de er absolutt ikke beregnet til å tørke klær på, verken hjemme eller på hytta. 
  • Bruk fastmontert eller veggmontert ovn eller panelovn om du har elektrisk oppvarming.

Har du sikringer som ofte ryker, eller blir så varme at du ikke kan ta på dem, tyder det på overbelastning. Da er det lurt å få en sjekk av det elektriske anlegget ditt hjemme.

Våre forsikringer