Tips og råd

Gi hjelmen en klem!

Barn sykler.jpg
At sykkelhjelm reduserer risiko for hodeskader vet alle, men visste du at hjelmer er ferskvare? Slik sjekker du om hjelmen er brukbar i år også.

Sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med mellom 60 og 80 prosent, viser tall fra Trygg Trafikk. Når statistikken viser at bare rett over halvparten av norske syklister bruker hjelm, selv om syklister har den høyeste skaderisikoen av alle trafikantgrupper, minner vi om hjelmbruk i år igjen. 

Barn er flinkest, mens ungdom og damer er dårligst på hjelmbruk. Hvordan er det med deg? Er hodet ditt viktigere enn sveisen?

Nesten 5000 syklister får legebehandling for sykkelskader hvert eneste år. Blant skademeldingene vi får inn til oss i Frende Forsikring, ser vi at hjelm kan være forskjellen på liv og død hvis ulykken er ute. Derfor er vi opptatt av at du bruker hjelm når du sykler. 

10 syklister dør hvert år 

De fleste av skadene er heldigvis mindre alvorlige, men årlig mister 10 personer i snitt livet på sykkel. 65 personer blir alvorlig skadet.

Visste du at sykkelhjelmer er ferskvare? Hvor ofte den bør skiftes avhenger av bruken og bruksområdet. 

En sykkelhjelm er bygget opp av et utvendig skall av polykarbonat eller annet plastmateriale. Så kommer et innvendig lag, ofte laget av EPS, et materiale som absorberer støt og fordeler det i hele konstruksjonen. Under dette er en tynn skumgummi som kun er der for å få hjelmen til å sitte komfortabelt på hodet. 

Ifølge hjelmprodusenten Etto kan EPS-stoffet forvitre og bli hardere og sprøere over tid. Bruken og utvendig påvirkning avgjør hvor fort forvitringsprosessen skjer, men en ny hjelm kan derfor være mer funksjonell og sikrere. 


Gi hjelmen en klem

En sykkelhjelm påvirkes av vær og vanlig bruk, og bør behandles med varsomhet. Hvis du har vært i en ulykke er det lurt å bytte ut hjelmen, selv om den ikke har synlige skader. 

Er du usikker på om den fortsatt bør brukes anbefaler vi å gi den en skikkelig klem. Bruk begge hender og press ganske så hardt inn fra hver side, og forfra bakfra. Hvis hjelmen da gir etter i form av knirkelyder og at du ser at det er sprekker i den indre konstruksjonen bør hjelmen kondemneres og erstattes. 

Våre forsikringer