Tips og råd

Ti råd for stressmestring i hverdagen

kinga-howard-FVRTLKgQ700-unsplash.jpg

Stress. Kanskje umulig å slippe helt unna, men med noen enkle grep kan du likevel unngå at stress blir ødeleggende for helsa. Lege Helge Skjerven deler ti tips til hvordan du kan håndtere stress mer effektivt:


Sett av tid til fysisk aktivitet
Jevnlig trening er både bare bra for kroppen og sinnet. Finn en aktivitet du liker, enten det er å gå en tur, jogge, danse eller trene på treningssenteret.

Snakk med noen
Prat gjerne med venner eller familie om hva som stresser deg. De kan dele erfaringer, gi råd, og tilby støtte som kan hjelpe deg gjennom stressende situasjoner. Er stresset og bekymringene likevel langvarige og lammer deg i hverdagen, bør du få hjelp hos fastlege og psykolog, påpeker Skjerven.

Søvnkvalitet
Søvnmangel kan forverre stress. Få en god søvnrutine, og prioriter timene på puta. Les om flere gode søvntips fra legen her.

Glemmer du å puste skikkelig?
Ta deg tid til å puste dypt. Dype pusteøvelser kan bidra til å roe nervesystemet og redusere stressnivået.

Hold orden
Ryddige omgivelser kan redusere følelsen av kaos og stress. Lag en daglig plan for både oppgaver hjemme og aktiviteter på fritiden. Kryss av det du fullfører underveis for å øke roen og mestringsfølelsen.

Styr tiden bedre
Effektiv tidsstyring handler også om å kunne sette grenser når det er behov for det. Husk at det er fullt lov å si nei hvis du kjenner du blir overveldet.

Meditér eller finn roen i hobbyer
Enten det er yoga, meditasjon, tegning eller andre kreative hobbyer, finn en aktivitet som lar deg fokusere og dempe tankekjøret.

Sunn livsstil
Både nok inntak av vann og et balansert kosthold kan hjelpe kroppen din under stress. En god regel er også å unngå overdrevent inntak av koffein og sukker, spesielt om du er sensitiv for koffein.

Humor
Husk å finne tid til å le og ha det kjekt i hverdagen. Humor kan være en effektiv måte å lette stemningen på.

Ta pauser
Gi deg selv tid til å ta korte pauser i løpet av dagen. Dette kan bidra til å forhindre oppbygging av stress og forbedre konsentrasjonen.

Husk at stressmestring er veldig individuelt, og det gjelder å finne metodene som fungerer for deg. Det farlige stresset kommer når du ikke klarer å håndtere det over lang tid, og det utvikler seg til angst, depresjon eller fysiske plager. Da er det viktig å oppsøke profesjonell hjelp.

Våre forsikringer