Tips og råd

Avhengig av nesespray? Her er legens råd

cold-3835499_1280.jpg

Med høsten i full anmarsj er det ikke uvanlig at både forkjølelser og influensa skaper bry for flere av oss. Tett og rennende nese er irriterende og kjedelig. Redningen er ofte den reseptfrie nesesprayen, men den er ikke så uskyldig som du tror.


Hvordan virker nesespray mot tett nese?
Rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven forteller at nesesprayen inneholder virkemidler som gjør at blodårene i slimhinnene i nesen trekker seg sammen. Når disse blir tynnere, får du bedre tilgang til luft og opplever bedring.

Lindringen er likevel ikke langvarig, derfor skal nesesprayen ikke brukes i mer enn 10 dager, og med pauser mellom periodene.

- Ved langvarig bruk av nesespray vil du oppleve en motsatt effekt og kan risikere å bli avhengig. Det som skjer, er at slimhinnene starter å utvide seg og gir deg en følelse av tettere nese enn da du startet. Hvis du tyr til nesesprayen da, havner du fort i en ond sirkel.

Slik bruker du nesespray riktig

  • Skal ikke brukes i mer enn 10 sammenhengende dager
  • 1 spray i hvert nesebor inntil 3 ganger daglig
  • Det bør gå minst 6 timer mellom hver dose
  • Ekstra forsiktighet ved bruk av nesespray for barn
  • Prøv å bruke saltvannspray og neseskylling først
  • Les alltid forpakningen for egne instrukser

Mer om nesespray-avhengighet på FHI sine sider.

Slik kan du også lindre plagene
For å unngå dette anbefaler legen å aldri bruke nesesprayen i store doser og i lengre tid enn anvist. I tillegg bør du samtidig ty til andre alternativer når tettheten ikke er på sitt verste.

- Saltvannspray og neseskylling er helt trygge alternativer som kan lindre den tette følelsen. Du finner slike sprayer med mentol og aloe vera som både kan hjelpe med pustebesværet og fukte nesekanalen. Det å sove med en ekstra pute vil også kunne lindre plagene litt på nattestid.

Hva om du allerede er avhengig av nesespray?

Hvis nesespray-avhengigheten har gått for langt og du er plaget over lengre tid, er det lurt å ta kontakt med fastlegen.

- Fastlegen kan skrive ut resept på kortisonbasert nesespray. Denne demper betennelsen i slimhinnene og vil hjelpe for å trappe ned og fase ut nesespray-bruken.

Det er også mulig å trappe ned gradvis med å bruke mindre, og samtidig bytte til barnevariant av nesespray og saltvannsprayer. I en periode vil du likevel måtte leve med at det er tett i nesen, da det kan ta flere uker før slimhinnene kommer tilbake til normal tilstand.

- Hvis du har vært avhengig  før det ekstra viktig å vise forsiktighet ved bruk av nesespray på nytt. Det er fort gjort å havne inn i den onde sirkelen igjen, understreker lege Skjerven.


Andre gode råd fra legen

Våre forsikringer