briefcase-business Created with Sketch. building-industry Created with Sketch. Slice 1 Artboard Created with Sketch. document-writing Created with Sketch. garanti helmet-hardhat Created with Sketch. shop-building Created with Sketch. tall-building Created with Sketch. TrumfForsikringSvart@1x Created with Sketch. Group Created with Sketch.

Søk i feltet over...

Sykkeltyveri

Sykkeltyveri-topp i april og mai

Aktuelt

I 2016 utbetalte forsikringsselskapene over 69 millioner kroner i erstatning etter sykkeltyveri. - Syklene har aldri vært dyrere.

Til tross for at stadig flere nå sykler året rundt, ser forsikringsbransjen årlig en tyveritopp i april og mai.

- Det henger sammen med at både barn og voksne henter frem syklene når det er vår i luften. Da gjelder det å ha låsen i orden, og aller helst parkere innendørs, der det er mulig, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Dyre sykler

Tall fra Finans Norge viser at det ble erstattet 11.203 sykler for 69.410.000 kroner i 2016. Antall stjålne sykler har gått ned med 5,8 prosent, men erstatningene øker.

- I Frende har vi registrert en kostnadsøkning per tyveri på 40 prosent de to siste årene, sier Slettemoen.

"Syklene har aldri vært dyrere, og tyvene vet hva som er enklest å selge videre"

Med unntak av toppåret 2014, da erstatningene økte med 21 prosent, har ikke forsikringsbransjen utbetalt høyere erstatningsbeløp på 20 år.

Selv om forsikringsselskapene fikk skademelding på 690 færre sykler i 2016 enn året før har erstatningene økt med 357.000 kroner. Erstatningsutbetalingen for hver sykkel er i snitt 6195 kroner.

 - Syklene har aldri vært dyrere, og tyvene vet hva som er enklest å selge videre, sier Slettemoen i Frende.

Stjeles hvert 10. minutt

- Det er store mørketall. Vi regner med at bare en av fire politianmelder tyveri, og det er ikke alle som har så dyr sykkel at det utløser erstatning fra forsikringen, opplyser Slettemoen. Stjålet sykkel kan dekkes på innboforsikring eller reiseforsikring.

Slik lurer du tyven

  1. Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ e.l.
  2. Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet.
  3. Bruk sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).
  4. Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes.
  5. Ikke la sykkelen stå ute om natten.
  6. Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag.
  7. Ta meg deg setet og andre løse deler.
  8. Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser.
  9. Graver rammenummeret på hjul, styre, gir, setepinne og lås.
  10. Registrer sykkelen i Securmark sykkelregister

Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min anslår at det stjeles 60.000 sykler i året. Det tilsvarer en sykkel hvert 10. minutt. Frendes analyser viser at Oslo har den høyeste frekvensen av sykkeltyverier, og ligger fire ganger høyere enn landet ellers.

Unngå tyveri

De fleste syklister vil før eller senere bli utsatt for sykkeltyveri, men det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen at nettopp din sykkel blir stjålet.

- Med enkle grep kan du selv gjøre jobben vanskelig for dem som forsøker å stjele tohjulingen din, sier Heidi Tofterå Slettemoen. - Vi ser allerede at sykler som tydelig er merket er mindre interessante å stjele, vanskeligere å omsette, og sannsynligheten større for at de kommer til rette.

- Det er naivt å kjøpe sykkel uten samtidig å investere i minst èn forsikringsgodkjent sykkellås og sørge for registrering i sykkelregisteret, sier hun.

Ekstra sikkerhet

Da Politiets Operasjon Grenseløs rullet i opp en polsk bande som hadde vært på raid i Rogaland, Sør-Trøndelag og Vestfold ble det fengselsstraffer på fire og seks år for tyveri av 141 sykler til en samlet verdi av omtrent 3,2 millioner kroner. Også en rumensk bande fikk fengselsstraffer da de ble tatt for tyveri av 24 sykler. 

Politiet mente mennene søkte i resultatlister fra sykkelritt for å finne frem til dyre sykler.

Nå kan du få GPS-trackere kamuflert som mutterdeksler eller som kan monteres i setepinne, hjul eller andre skjulte steder, og med forhåndsbetalt SIM-kort.

- Vi ser for oss at mange med spesielt dyre sykler, vil ønske å sikre sykkelen ekstra. Det er jo en stor fordel å kunne ringe opp GPS-trackeren og spore den i fred og ro. Det blir et nyttig tilskudd til sykkelregisteret, mener Heidi Tofterå Slettemoen i Frende.