Aktuelt

Svindlere stjeler intime bilder

freestocks-m7zKB91brGo-unsplash.jpg

Se for deg at noen får tak i noen nakenbilder du har lagret på Snapchat, men som aldri var ment for andre enn de du selv ville sende dem til.  Så truer de med å sende bildene til dem du kjenner hvis du ikke betaler penger.

- Dette skjer mer og mer, og det er virkelig en fortvilende og ekkel situasjon å stå i. Unge mennesker er spesielt sårbare. 

Det sier sier Tina Jerstad i Tenerity. Frende samarbeider med selskapet som hjelper folk som er blitt offer for ID-tyveri og nettmisbruk. 

Opplevd å få private bilder på avveie?

Med innboforsikring eller Frende ung får du hjelp ved nettmisbruk og ID-tyveri inkludert i forsikringen. Vi er klare til å hjelpe deg. 

Først hacker de, så truer de  

Prosessen starter med at noen hacker Snap-kontoen til ett tilfeldig offer. De bruker et program som knekker passord veldig raskt og leter gjennom innholdet i mappen som heter «My Eyes Only». Det er en mappe som er beskyttet med en pinkode som mange bruker til å lagre bilder som de ikke vil at andre skal se.  

- Så tar svindlerne kontakt med offeret via en falsk Instagram-konto og ber om å få telefonnummeret deres. Offeret får en sms med kopi av nakenbildet sitt og trues til å betale for at det ikke skal bli spredd til alle offerets kontakter, sier Tina Jerstad i Tenerity. 


Ikke betal, be om hjelp  

Selv om du betaler det hackerne ber om, er det ingen garanti for at de slutter med utpressingen og lar deg være i fred.  

- Vi har snakket med unge menn som har betalt flere ganger, men likevel blir de presset til å betale mer. Rådet er helt klart: Ikke betal, sier Tina Jerstad.  

Faktisk kan det å droppe å betale være en vei ut.  De kriminelle har gjerne flere operasjoner på gang samtidig. Så hvis du nekter å betale, kan det være de gir opp og går videre til neste person som betaler. 

Slik forebygger du kontokapring 

  • Opprett totrinnspålogging på Snapchat-kontoen din. 
  • Velg et langt passord med store og små bokstaver, tall og spesialtegn. 
  • Skjul vennelisten din på Facebook slik at kriminelle ikke får tilgang til kontaktene dine.  

Våre forsikringer