Aktuelt

Unngå van(n)vittig dyre skader

Knekt tre oppå bil
Storm, nedbør og flom. Slik unngår du de dyre vannskadene. 

Hvert år fører kraftig vind og heftige regnskyll skader for milliarder på hus og eiendommer i Norge. Det er utrolig kjedelig og kostbart, men heldigvis kan mange av disse unngås. Trikset er å gjøre ta grep før stormen setter inn. Derfor har vi laget en liste til deg som du kan hente fram hver høst- og vintersesong: 

  • Sikre løse gjenstander. Disse kan kan skape farlige situasjoner hvis vinden får tak i dem. 
  • Rydd inn utemøbler og pakk sammen trampolinen. 
  • Hold sluk, rister og avløp åpne så vann får renne fritt, bort fra eiendommen din. 
  • Lukk dører og vinduer. 
  • Båter i opplag, levegger og garasjer med åpen port blir fort ofre for vindens herjinger. 
  • Alle bygg under oppføring bør sikres ekstra godt.
  • Sørg for at konstruksjoner med stort vindfang er forsvarlig forankret.
    Kilde: Finans Norge/Frende Forsikring

Det er lett å tenke at store vind- og vannskader bare rammer andre, men ikke skjer hos deg. Si ikke det. Tall fra Finans Norge viser faktisk at det er mye mer sannsynlig at du får en vannskade enn brann og innbrudd. Vannskader er såpass vanlig at de fleste av oss får minst en slik i løpet av livet. 

La oss se litt mer på hvorfor og hvordan du tar i bruk høstgrepene i listen vår. 

Kan bli kostbart

Tette avløp og utette tak blir fort svært kostbart for deg som eier hus og det er viktig å vite at en standard husforsikring sjelden dekker skader som skyldes at vann har trengt inn i boligen fra tak og utvendige nedløp. Det kan bety at du som huseier må betale hele skaden selv, noe som kan bli veldig dyrt. 

Hvis taket er utett kan det også oppstå fukt- og råteskader. Derfor er det så viktig at du sjekker hele takflaten minst én gang i året. Enten selv, der det er mulig, eller med hjelp fra en taktekker. 

Pass også på at takstein og plater ligger riktig, og at takstein ikke har flyttet seg eller er skadet. Takstein med sprekker må skiftes ut med nye. 

Oppdager du fukt- og råte, må skaden rettes opp så snart som mulig.


Takrenna full av rusk

En annen klassiker som ofte fører til vannskader i norske hjem er at takrenner, avløp og sluk er tette. Skader på tak skyldes også ofte at greiner faller ned. 

Hvis du har trær på eiendommen, i nærheten av boligen eller uthus, er det greit å sjekke at de kan tåle kraftig vind uten å gi etter. Se etter tegn til råte eller svake greiner. Du kan gjerne beskjære løvtrær for å unngå at blader tetter takrenner og vannet finner nye veier.

Takrennene er oftest enkle å vedlikeholde. Det viktigste er å fjerne løv og rusk så de ikke tetter avløpet, og å sjekke at rennene er hele.

Mann rengjør takrenne
Takrenner er enkle å vedlikeholde, men også lette å glemme.

Sjekk rundt huset

Også eiendommen din bør sjekkes regelmessig, og særlig før høststormene setter inn. 

Sjekk at gjerder og gjerdestolper er solid festet, så ikke vinden sender det avgårde. Og rydd unna eller forankre løse gjenstander vinden kan ta fatt i. Kanskje knyte fast avfallsspannene, om de står langs veien, til og med?

Hold alltid avløp, sluk og rister åpne, rensket for løv og skrot, slik at vann kan renne unna. Lukk dører og vinduer, og husk på takvinduene spesielt.

Storm og trampoliner

Og til slutt: Husk at trampoliner kan gjøre stor skade om vinden tar dem. En trampoline som ikke allerede er pakket unna for høst- og vintersesongen kan med fordel bindes fast, festes i bakken, eller rett og slett snus opp ned før vinden tar den. 

Alt som er forsikret mot brannskader er også forsikret mot naturskader. Grensen for at en stormskade skal være dekket som naturskade går ved liten storm. Ved svakere vind enn dette, kan slike skader være dekket på bygningens forsikring. 

Våre forsikringer