Aktuelt

Det er ikke bare passet du må sjekke utløpsdatoen på før ferien

oskar-kadaksoo-DDBDkz0p918-unsplash.jpg

Har helsetrygdkortet ditt blitt ugyldig siden i fjor? Sjekk om det fortsatt kan brukes i god tid før sommerferien. 

- Det er ikke bare reiseforsikringen du må ha i orden før du reiser hjemmefra i sommer. Hvis du skal reise i EØS-land eller i Sveits anbefaler vi at du har med deg gyldig Europeisk helsetrygdkort, sier Heidi Tofterå Slettemoen som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

- Kortet er bevis på at du har rett på samme behandling som innbyggerne i lander du er på reise i, sier hun.

Ikke dropp reiseforsikringen

Du bør alltid ha reiseforsikring i tillegg, fordi helsetrygdkortet ikke dekker medisinske utgifter i mange land.

Kortet kan utstedes av Helsedirektoratet til alle som er medlem av folketrygden i Norge og er statsborger enten her, i et annet EØS-land eller i Sveits. Bor du i Norge og skal på ferie i Norden trenger du ikke å vise helsetrygdkortet for å få medisinsk behandling. Tyrkia og den tyrkiske delen av Kypros er ikke i EØS, så her gjelder ikke kortet.

Ved å vise helsetrygdkortet hos offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på Europa-ferie, skal du få nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg i. Hvis ulykken er ute eller du blir syk, betaler du egenandel på linje med borgerne der. 
d02773dd-685b-451a-b102-552af954ef05.jpg

Kortet erstatter ikke reiseforsikring

Men tro ikke at Europeisk helsetrygdkort på noen måte kan være en erstatning for reiseforsikringen.

Du bør alltid ha reiseforsikring i tillegg, fordi helsetrygdkortet ikke dekker medisinske utgifter i mange land. Dessuten dekker helsetrygdkortet aldri ekstrautgifter til hjemtransport, hotell for pårørende og lignende, som en reiseforsikring kan dekke. Du kan altså ende i en situasjon der du får behandlingen, men ikke dekket kostnadene du har. 

- Det kan fort bli dyrt. Vi har allerede hatt enkeltsaker med utbetaling på over to millioner kroner etter sykdom og ulykke i utlandet, sier Slettemoen i Frende, og opplyser at nesten en av fem reiser uten reiseforsikring. 

Slik skaffer du deg helsetrygdkort

  • Bestill på helsenorge.no
  • Lurer du på noe? Ring helsenorge.no på +47 23 32 70 00

Europeisk helsetrygdkort er gratis. Vær oppmerksom på at leveringstiden for nytt kort normalt er 10 virkedager, så bestill i god tid før du reiser.

Våre forsikringer