Aktuelt

Fire av ti dropper å sjekke røykvarsleren i dag

Brent røtkvarsler

Er du under 30 og bor alene er sannsynligheten liten for at du gidder å sjekke røykvarsleren din. 

Forsikringsbransjen vil at du skal skifte batteri i røykvarsleren din i dag, på Røykvarslerdagen. Men en ny undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring, viser at mange ikke er opptatt av brannsikkerhet 1. desember. 

- Det er flest unge som bor alene som gir inntrykk av at de ikke bryr seg, sier brannekspert Øystein Øren i Frende. En av fem i denne gruppen svarer at de ikke husker sist de sjekket om røykvarsleren virket, at de ikke vet når de sjekket sist, eller at de aldri har gjort det. Dette er studenter og lærlinger (21%) og unge uten familie (23%). 

- Bare tre av ti unge sier de sjekker røykvarsleren en gang i året eller kun hvis den piper, forteller branneksperten. Til sammenligning sjekker syv av ti over 30 år en eller flere ganger i året. 

- Undersøkelsen gir ikke svar på hvorfor forskjellene er så store, men resultatet viser tydelig at de unge trenger en påminnelse, sier Øren i Frende. 

Røykvarsleren skal sjekkes hver måned

- Røykvarsleren bør testes månedlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Batteriet bør skiftes en gang i året, gjerne 1. desember som er Røykvarslerdagen, sier Janicke Larsen som er avdelingsleder for brannforebyggende avdeling i Bergen brannvesen.

- Røykvarsleren kan redde livet ditt, sier hun.

- Hvis det begynner å brenne hjemme hos deg, er tidlig varsling om brannen det viktigste for å komme deg ut og i sikkerhet. Virker ikke røykvarsleren er det ikke sikkert at du våkner, sier Øystein Øren.  

Slik tester du

- Når du trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut om det brenner, sier branneksperten i Frende.

For å være helt sikker, bør du teste med røyk. 

- Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer, sier Øystein Øren. 

Branneksperten håper alle som har noen de bryr seg om, sender en melding eller en snap med hint om å sjekke røykvarsleren i dag. 

Det brenner hele året, mest i desember

- Vi vil minne om viktigheten av å ha fungerende batteri i røykvarsleren, slokkeutstyr som er i orden og ryddige rømningsveier. Vi fraråder også komfyrbruk i sene nattetimer etter en tur på byen, og anbefaler å kjøpe mat på veien hjem, sier Janicke Larsen i Bergen brannvesen, og forteller at de hvert år har en kampanje med dette budskapet spesielt rettet mot studenter.

Desember var måneden med flest branner i fjor, hele 313. Hittil i år har 28 mennesker omkommet i brann, mot 26 i 2017, viser tall fra Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap. 

Våre forsikringer