Fra virkeligheten

- Jeg forstår ikke at folk unnlater å forsikre det mest dyrebare de har

Marlene Hagberg og sønnen Mathias
Marlene Hagberg var aldri i tvil om å forsikre sønnene Mathias (2 år) og Christian (5 måneder).

– Når du kjøper en barneforsikring, håper du selvsagt at du aldri skal få bruk for den. Men det føles trygt å vite at barna er godt forsikret dersom det skulle skje noe med dem. Det er mye vi kan planlegge her i livet, men å forutse fremtiden kan ingen, sier Marlene Hagberg.

Hun har valgt å forsikre barna Mathias og Christian. Småbarnsmoren begynte å tenke på barneforsikring allerede da hun var gravid med Mathias, og benyttet ventetiden til å undersøke forskjellige tilbydere. Både hun og samboeren har egne livsforsikringer, og hun var aldri i tvil om at hun også ville forsikre barna sine.

– Jeg forstår ikke at folk forsikrer materielle verdier for massevis av penger, men unnlater å forsikre det mest dyrebare de har, nemlig barna sine, sier hun.

Best i test

Etter en grundig helhetsvurdering falt valget til slutt på Frende Forsikring. Barneforsikringene til ulike selskaper kan være ganske forskjellige og det kan føles komplisert å sammenligne dem. Hagberg synes imidlertid at valget av barneforsikring gikk overraskende lett. 

"Det viktigste for meg i valg av forsikring var å ha best mulig dekning, og her scoret Frende svært høyt. Barneforsikringen til Frende har svært god sykdomsdekning"
Marlene Hagberg

- Jeg kontaktet flere forsikringsselskap for å få konkrete tilbud av dem, og leste meg opp før jeg bestemte meg, forteller hun.

Forbrukertester var også en god hjelp i valget, og hun fant her at Frende kom svært godt ut i disse.

- Det viktigste for meg i valg av forsikring var å ha best mulig dekning, og her scoret Frende svært høyt. Barneforsikringen til Frende har svært god sykdomsdekning, sier Hagberg.

- Jeg ble rådet av en venninne til å sjekke sykdomsdekningen nøye. Hun hadde nemlig kjøpt barneforsikring, og så fikk barnet hennes en sykdom som ikke ble dekket av forsikringen.

Marlene og barna
Marlene har valgt Frende sin barneforsikring til begge de to guttene. Foto: Privat.

Sikrer både barnet og familien økonomisk

- Selv om vi ikke liker å tenke på det, kan også barn rammes av ulykker og alvorlig sykdom. Dersom noe skulle skje med barnet ditt, kan dette gi konsekvenser for resten av livet, sier rådgiver i Frende Forsikring, Håvard Engesæter.

Han påpeker at offentlige støtteordninger er gode, men at de dessverre ikke dekker alle utgiftene du kan få dersom barnet ditt blir utsatt for alvorlig sykdom eller en ulykke.

Kort fortalt skal en barneforsikring gi økonomisk hjelp til familien på kort sikt, og økonomisk støtte til barnet på lang sikt.

Håvard Engesæter

- Blir barnet ditt alvorlig syk og innlagt på sykehus, er sjansen stor for at mor eller far må være mye borte fra jobb. En barneforsikring gir familien større fleksibilitet i sykdomsperioden, fordi dere får erstatning som kompenserer for deler av lønnen dere går glipp av, forteller Engesæter.

Forsikringen vil også hjelpe familien økonomisk om boligen må bygges om, og være med på å sikre barnets økonomiske fremtid om han eller hun blir skadet eller for syk til å kunne jobbe fullt som voksen. 


Uførepensjon viktigst

Småbarnsmoren vurderte også sykdomsdekning opp mot uføredekning.

- Det aller viktigste å sjekke ved valg av barneforsikring, er om forsikringen har dekning som kalles uførerente eller uførepensjon. Den kan gi månedlige utbetalinger helt til barnet er 67 år, forteller Håvard Engesæter.

Han utdyper: - Å forsikre inntekten allerede som barn kan virke underlig, men dette kan utgjøre en enorm forskjell for barnet i voksen alder. Får barn en alvorlig sykdom eller varig skade som hindrer dem å jobbe som voksne, strekker ikke den offentlige støtten til.

Marlene og Mathias
Barneforsikingen sikrer den økonomiske fremtiden til Mathias hvis noe skulle skje med han. Foto: Nora Hvistendahl/Brand Studio.

- Må du leve som minstepensjonist hele livet, har du et sted mellom 232.000 og 272.000 å rutte med i året. Med en slik inntekt faller nok mange fremtidsdrømmer i grus, sier Engesæter. Dette er basert på tall fra NAV i 2017. 

Forsikringen som Hagberg valgte i Frende har ugradert uførepensjon. Det betyr at du får full utbetaling selv om du ikke er 100 prosent ufør. Frende er også et av få selskaper som regulerer opp utbetalingen på uførepensjonen etter at utbetalingen er påbegynt.

- Vi synes det er helt urimelig at en 20-åring som blir ufør skal få utbetalt den samme summen 47 år senere, når han eller hun blir 67. Derfor har vi økt utbetalingen de siste fem årene, sier Håvard Engesæter, som selv er småbarnspappa.

Mathias og Christian
For under ni kroner dagen hver er Mathias og Christian forsikret hos Frende. Foto: Privat.

Under ni kroner dagen

Har du en barneforsikring som fortsetter automatisk når barnet runder 27 år, trenger du ikke tenke på om du er frisk nok til livsforsikring som voksen. Barneforsikringen er med på å bedre livskvaliteten til barnet og ungdommen helt frem til pensjonsalder.

- Og det koster faktisk under ni kroner dagen å sikre fremtiden til barnet ditt, påpeker Engesæter.

Marlene Hagberg er for tiden i permisjon fra jobben som personlig trener. Med to jevngamle smårollinger er det full rulle hjemme hos småbarnsfamilien. Lillebror Christian holder seg akkurat passe våken om natten til å holde foreldrene sine i sving, mens storebror Mathias stortrives i barnehagen.

- Det er travle dager med to små barn, men samtidig er det også utrolig koselig. Med kun 17 måneder mellom må guttene bare bli bestevenner, de har ikke noe valg, sier Hagberg og ler.

Våre forsikringer