Aktuelt

Den eneste røykvarsleren i boligen manglet batteri

Svidd røykvarsler

Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltak du har hjemme. Varsleren på bildet manglet batteri.

1. desember vil forsikringsbransjen at det skal pipe i hele Norge. Det er Røykvarslerens dag, dagen batterier byttes og røykvarslere skal testes i alle hjem.

- Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder boligbranner, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring. Samtidig viser undersøkelser fra Aksjon boligbrann at en halv million nordmenn går til sengs uten fungerende røykvarsler i kveld.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap tar det mellom tre og syv minutter fra en brann starter til det er full røykutvikling i huset. Disse minuttene er kostbare, ikke minst om natten når familien sover på ulike rom og kanskje også i forskjellige etasjer.

Dette gjør du hvis det brenner

  1. Redd andre ved å rope "Brann! Brann!" og hjelp hverandre ut.
  2. Pass på at alle barn kommer seg ut til møtestedet.
  3. Varsle brannvesenet. Ring nødnummeret 110.
  4. Hvis du har tid, lukk dører og vinduer.
  5. Hvis brannen er liten, forsøk å slokke den. Men ikke ta noen sjanser.
  6. Gå raskt ut av huset og til møteplassen.

Kilde: Nasjonal Brannøvelse

Varsler ikke brann

- Altfor ofte ser vi at røykvarsleren ikke virker, enten fordi batteriet er dødt, eller fordi den ikke har batteri i det hele tatt, sier Skjerping. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.

Desember er brannmåneden fremfor noen. Vi bruker mer strøm enn vanlig og fyrer i peisen. Mange av julebrannene skyldes gjenglemte gryter på komfyren. Også uforsiktig bruk av levende lys og de mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år.

For å sikre deg og familien bør du teste med røyk. Du kan holde noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til slik testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer.

Alle hjem skal ha minst én godkjent røykvarsler i hver etasje, og riktig plassering av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk.

Røykvarsleren på bildet stammer fra en brann i en eldre enebolig, tidlig i morgentimene.

- Røyk og åpen flamme ble heldigvis oppdaget fra et nabohus, og naboen fikk vekket beboeren før det gikk galt. Huset fikk store materielle skader, forteller Skjerping. Den eneste røykvarsleren i huset hadde ikke batteri.

- Om ikke naboen tilfeldig oppdaget brannen, kunne dette blitt en dødsbrann i statistikkene, sier han.

Ingen jul uten ild

- Det er viktig å ta noen forholdsregler. Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme - og sjekk at røykvarsleren virker. Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltak du har hjemme, sier branneksperten i Frende.

- Tidlig varsling om brann kan gi deg mulighet til å redde deg selv og andre, og kanskje slokke brannen, sier Skjerping. Han anbefaler å seriekoble røykvarslerne slik at alle i huset ditt varsles samtidig.

Test med røyk

- Trykker du bare på knappen, tester du nemlig bare at det er strøm i batteriet, ikke om den slår ut om det brenner, sier Skjerping.

Jo flere, jo bedre

Vi anbefaler at du monterer røykvarslere i alle oppholdsrom og soverom i tillegg til trapperom og andre rømningsveier. 

- Det er et krav at røykvarslere skal kunne høres tydelig fra alle soverom, selv når alle dører er lukket. Dette bør du teste ut, sier Odd Magne Skjerping. 

Røykvarslerne må være seriekoblet og helst av typen optisk varsler som også gir signal ved ulmebrann. Det kan i tillegg være lurt å ha seriekoblet røykvarslere i garasjen og i boder. Frende har hatt flere brannskader der forløpet har startet i disse rommene for deretter å spre seg raskt til boligsonene. 

Optiske røykvarslere er altså anbefalt, og er blitt mest vanlig, den "ser" røyk og varsler raskest, mens den ioniske "lukter" røyk. 

Våre forsikringer