briefcase-business Created with Sketch. building-industry Created with Sketch. Slice 1 Artboard Created with Sketch. document-writing Created with Sketch. helmet-hardhat Created with Sketch. shop-building Created with Sketch. tall-building Created with Sketch. TrumfForsikringSvart@1x Created with Sketch. Group Created with Sketch.

Søk i feltet over...

Gutter surfer på mobilen mens mor ser på fra avstand

Lær barna nettvett

Tips og råd

- Digital oppdragelse bør stå på foreldres timeplan. Det kan forhindre mobbing. 

Det sier produktsjef hos Frende Forsikring, Einar Brekken. 

- Foreldre må engasjere seg for det barna gjør på internett. Sett deg inn i hvilke sosiale medier barnet ditt bruker og snakk om dem. Finn en tone for samtalen som gjør at barnet forstår at du er opptatt av og bryr deg om det han eller hun driver med, sier Brekken. 

Mange mobbes på nett

- Digital mobbing og deling av uønskede bilder eller videoer er et økende problem, forteller Brekken.

Blir barnet ditt mobbet på nett?

Tall fra Medietilsynet viser at 8 prosent av norske barn mellom 9 og 18 år opplever å bli mobbet på nettet ukentlig eller månedlig. Totalt 35 prosent av jenter og gutter i alderen 15-16 år har opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil. 

Frende hjelper deg

- Tallene viser også at halvparten av dem som mobber andre selv blir mobbet. Mens 96 prosent av de som aldri blir mobbet, heller ikke mobber andre, sier Rikard af Sandeberg, produkt- og markedsdirektør for Norden hos Frendes samarbeidspartner Affinion. 

- Tallene viser hvor viktig det er å lære barna gode nettvaner tidlig. De knytter mange vennskapsbånd og sosiale medier koker av bilder og videoer. Det er en spennende tid, men det kan også gi grobunn for mobbing, uthenging og utfrysing, sier Einar Brekken. 

Les mer om barn og mediebruk

Frende hjelper deg ved nettmisbruk

Hvis bilder eller informasjon om barnet ditt er spredt på nettet er det vanskelig å stoppe. Da er et godt å vite at Frende sin innboforsikring hjelper deg, uten noen ekstrakostnad. Vi har nemlig dekningen som kalles hjelp ved nettmisbruk

- Det er en stor og tidkrevende jobb å skulle stoppe spredningen av bilder og liknende på nettet selv. Derfor ønsker mange hjelp av forsikringen til å få fjernet materialet, sier Einar Brekken i Frende. 

Frende gir deg også gode råd for å redusere risikoen for nettmisbruk. 


Slik sikrer du barnets kontoer

Det er nyttig å snakke med barnet om hva han eller hun kan gjøre og ikke gjøre på ulike sosiale medier. Å være aktiv når kontoer opprettes er lurt. 

Sider for barn og ungdom

- Ha en avtale om å være sammen med barnet når kontoer opprettes, slik at dere kan se på sikkerhetsinnstillingene sammen. Snakk om hvilke personlige opplysninger som skal deles, og sørg for at de kun er synlige for dem barnet ditt har godkjent som venner eller følgere, sier Sandeberg hos datasikkerhetsekspertene Affinion. 

- Sikkerhetsinnstillinger er der for å beskytte, så sett profilen i privat modus. Da er det kun venner som kan se alt innholdet. Private kontoer gjør det også vanskeligere for andre å stjelebilder eller informasjon fra barnets konto, fortsetter han. 

Du bør lære barnet hva som er et sikkert passord og fortelle at de aldri må dele dette med andre - heller ikke bestevennen eller kjæresten. 

Unngå ID-tyveri

Hva kan deles? 

Snakk med barnet om hva som kan deles på sosiale medier og ikke. 

- Veldig mange bilder som legges ut er faktisk lovbrudd. Selv om barnet mener det aldri så godt er det ulovlig å legge ut bilder av eller personlige opplysninger om andre uten deres samtykke, sier Einar Brekken i Frende. 

- Fortell at man alltid må spørre de som er med på bildet om lov til å legge ut bilder eller informasjon om dem. Og hvis noen forandrer mening må bildet tas bort igjen, sier Sandeberg i Affinion. 

Hvis barnet opplever noe ubehagelig

Mobbing av barn på nett foregår på mange måter. Det kan for eksempel være hatgrupper på Facebook, gruppechatter, stygge meldinger eller videoer. Og uansett hvor mange forholdsregler du tar kan barnet bli et offer for dette. Da er det viktig at barnet vet litt om hvordan det bør takles. 

- Hvis du er tilstede, engasjert og fordomsfri senkes terskelen for at barnet kommer til deg hvis det skjer noe negativt på nettet, sier produktsjefen i Frende. 

Det kan også være greit å la barnet vite at det er trygt å snakke med helsesøster på skolen. Det er ikke alltid barnet er komfortabel med å ta opp disse problemene med mamma eller pappa. 

- Fortell barnet at det går an å rapportere eller blokkere brukere. Det har vist seg at det kan gjøre vondt verre å svare på mobbemeldinger, krenkende eller seksuelle henvendelser fra andre, sier Sandeberg. 

Hvis det foregår mobbing på skolen bør du snakke med lærer eller rektor. Hvis barnet får trusler eller meldinger er det lurt å ta skjermbilder av disse før du tar det videre med skole, helsesøster, politi eller andre foreldre. 

Hva er nettmisbruk? 

Nettmisbruk kan for eksempel være 

  • Bilder og videoer på avveie 
  • Krenkende kommentarer eller trusler 
  • Personlige opplysninger spredt av andre 
  • Hacking av e-post, mobil eller pc 
  • Falske profiler på sosiale medier 
  • Mobbing eller uthenging av barn på nett 
  • Stjålet informasjon som brukes til utpressing 

Har noen lagt ut bilder av deg som du vil ha fjernet? 

  1. Kontakt personen som har lagt det ut og be om å få det fjernet. 
  2. Sier vedkommende nei, fortell at det er et lovbrudd. 
  3. Skjer det ingenting, eller du ikke vet hvem som har lagt ut bildet, kontakt Frende. Vi dekker hjelp ved nettmisbruk gjennom innboforsikringen

Våre forsikringer