Tips og råd

Lær barna nettvett

madrona-rose-v89b0c704gs-unsplash_komp_filter.jpg

Mange barn og unge tilbringer mye på mobil og PC. De treffer venner, de gjør skolearbeid, og de har tid til å utforske. Snakk med dem om nettvett i dag. 

Halvparten av foreldre føler ikke de vet nok om hva barna opplever på nett. Dette kommer frem i en undersøkelse Norstat utført for Frende. Digital mobbing og deling av uønskede bilder eller videoer er et økende problem. 


Halvparten forteller ikke om mobbing

Tall fra Medietilsynet viser at stadig flere unge gutter utsettes for nettmobbing. 40 prosent av gutter mellom 15 og 16 år sier at de har vært utsatt for dette, mens 30 prosent av jentene sier det samme. Nesten halvparten sier at de aldri forteller noen om mobbingen.

I undersøkelsen til Medietilsynet kommer det også fram at 29 prosent av de mellom 9 og 18 år har opplevd at noen har vært slemme eller mobbet dem på internett, spill eller mobil. Tall fra Barn og medier 2022 viser at halvparten av ni- og ti-åringene er på sosiale medier.

Frende hjelper deg


Slik snakker du med barna om nettvett

 • Prat i en tone som gjør at barnet skjønner at du er genuint opptatt av hva de driver med
 • Se på sikkerhetsinnstillingene på kontoene i sosiale medier sammen 
 • Snakk om hvilke personlige opplysninger som kan deles og ikke 
 • Lær barnet at det ikke er lov å legge ut bilder av andre uten godkjenning
 • Sørg for at barnets innlegg i sosiale medier kun er synlig for dem barnet ditt har godkjent som venner eller følgere
 • Sett profilen i privat modus - det gjør det vanskeligere å stjele bilder eller informasjon
 • Lær barnet hva som er et sikkert passord
 • Vis barnet at du er tilstede, engasjert og fordomsfri 

Les mer om barn og mediebruk


Frende hjelper deg ved nettmisbruk

Hvis bilder eller informasjon om barnet ditt er spredt på nettet er det vanskelig å stoppe. Da er det godt å vite at Frende sin innboforsikring hjelper deg, uten noen ekstrakostnad. Vi har nemlig dekningen som kalles hjelp ved nettmisbruk

Det er en stor og tidkrevende jobb å skulle stoppe spredningen av bilder og liknende på nettet selv. Derfor ønsker mange hjelp av forsikringen til å få fjernet materialet. 

Vi gir deg også gode råd for å redusere risikoen for nettmisbruk. 

Ifølge Medietilsynet har 2 av 5 mellom 9 og 18 år delt egne passord på ulike kontoer med venner. Det kan være veien inn til både kontokapring og svindel.


Hvis barnet opplever noe ubehagelig

Mobbing av barn på nett foregår på mange måter. Det kan for eksempel være hatgrupper på Facebook, gruppechatter, stygge meldinger eller videoer. Og uansett hvor mange forholdsregler du tar kan barnet bli et offer for dette. Da er det viktig at barnet vet litt om hvordan det bør takles. 

Sider for barn og ungdom

Det kan også være greit å la barnet vite at det er trygt å snakke med helsesøster på skolen. Det er ikke alltid barnet er komfortabel med å ta opp disse problemene med mamma eller pappa. 

Fortell barnet at det går an å rapportere eller blokkere brukere. Det har vist seg at det kan gjøre vondt verre å svare på mobbemeldinger, krenkende eller seksuelle henvendelser fra andre. 

Hvis det foregår mobbing på skolen bør du snakke med lærer eller rektor. Hvis barnet får trusler eller meldinger er det lurt å ta skjermbilder av disse før du tar det videre med skole, helsesøster, politi eller andre foreldre. 


Hva er nettmisbruk? 

Nettmisbruk kan for eksempel være 

 • Bilder og videoer på avveie 
 • Krenkende kommentarer eller trusler 
 • Personlige opplysninger spredt av andre 
 • Hacking av e-post, mobil eller pc 
 • Falske profiler på sosiale medier 
 • Mobbing eller uthenging av barn på nett 
 • Stjålet informasjon som brukes til utpressing 


Har noen lagt ut bilder som du vil ha fjernet? 

 1. Kontakt personen som har lagt det ut og be om å få det fjernet. 
 2. Sier vedkommende nei, fortell at det er et lovbrudd. 
 3. Skjer det ingenting, eller du ikke vet hvem som har lagt ut bildet, kontakt Frende. Vi dekker hjelp ved nettmisbruk gjennom innboforsikringen

Våre forsikringer