Aktuelt

Husk dette når det smeller

Lynnedslag
Sensommeren og høsten er høytid for lynnedslag i Norge. 


Dette gjør du når du lyner

 • Installer overspenningsvern i sikringsskapet
  Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.

 • Trekk ut kontakten
  Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Lyn kan skade alt som er koblet til en stikkontakt. Det betyr at en lader som står i veggen kan bli ødelagt selv om ikke mobilen din står på lading. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.

 • Bruk ekstern lader og datatrafikk 
  Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.

 • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet 
  Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde. 

Forsikringene som hjelper ved lynskade

 • Dropp paraply og fiskestang 
  Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk. 
 • Det er tryggere i bilen enn ute
  Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet. 
 • Ikke bad når det lyner
  Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
 • Bruk mobiltelefon
  Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.


Lyn og brann er dekket av forsikringen

Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag er du dekket gjennom innboforsikringen hos oss i Frende. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

Skadene dekkes under brannforsikringen, som er en obligatorisk del av forsikringen. Hvis fryseboksen din blir ødelagt, erstattes også innholdet. 

Visste du at...

 • på Sørlandet og Østlandet lyner det mest om sommeren. Det er fordi innlandsklimaet med varme somre ofte gir gode forhold for bygeskyer og torden. På sensommeren er forholdene ideelle for å lage høye bygeskyer. Bakken er varm og forskjellen i temperatur fra bakken til luften over er stor.
 • på Vestlandet og i Nord-Norge lyner det mest om høsten og vinteren. Da er temperaturforskjellen mellom det relativt varme havet og luften over og slik dannes bygeskyer. 

Våre forsikringer