briefcase-business Created with Sketch. building-industry Created with Sketch. Slice 1 Artboard Created with Sketch. document-writing Created with Sketch. garanti helmet-hardhat Created with Sketch. shop-building Created with Sketch. tall-building Created with Sketch. TrumfForsikringSvart@1x Created with Sketch. Group Created with Sketch.

Søk i feltet over...

Lynnedslag

Nå starter lynsesongen: Husk dette når det smeller

Aktuelt

60 prosent av alle lynskader i Norge skjer i ukene som ligger foran oss. 

Tall fra Finans Norge viser at seks av ti lynskader skjer i tredje kvartal. Det koster mange titalls millioner kroner hvert eneste år.

Med enkle grep unngår du at tingene dine blir ødelagt når det smeller. TVer og PCer er ekstra utsatt. 

- Lynet kan skade alt som er koblet til en stikkontakt. Det betyr at en lader som står i veggen kan bli ødelagt selv om ikke mobilen din står på lading, sier Frende sin brannekspert, Øystein Øren. Han ber derfor nordmenn huske på å trekke ut ladere fra støpselet når det smeller som verst.

Det hjelper lite om mobilen din overlever hvis laderen blir ødelagt. Da er det ikke mange timene til den er tom for strøm. 

Innboforsikringen vår dekker lynskader

Dette gjør du når det lyner

 • Installer overspenningsvern i sikringsskapet slik at sikringen kobler seg ut ved overbelastning
 • Bruk ekstern lader hvis du trenger strøm
 • Se TV på mobilen med bruk av datatrafikk
 • Bruk delt internett fra mobilen

I tillegg er det gode gamle rådet om å trekke ut kontakten fortsatt gjeldende hvis du ikke har overspenningsvern. Men husk å ikke trekke ut kontakten på fryseren og kjøleskapet. Da blir maten ødelagt.

Her lyner det mest og minst

Dette er de typiske lynskadene 

Norske forsikringsselskap får inn mange skader på kjøleskap og frysere hvert år etter lyn. 

- Det er mye god mat som går i søpla på grunn av lynnedslag, sier Øystein Øren. 

Elektronikk er også utsatt.

- Brannskader er det vi ser klart flest av når det gjelder ødeleggelser etter lyn. Nedslag i ulike elektroniske duppeditter kunne vært unngått med enkle grep, sier Øren.

Heldigvis er det sjelden at vi ser personskader etter lynnedslag her til lands. Tre personer ble drept av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Visste du at...

 • på Sørlandet og Østlandet lyner det mest om sommeren. Det er fordi innlandsklimaet med varme somre ofte gir gode forhold for bygeskyer og torden. På sensommeren er forholdene ideelle for å lage høye bygeskyer. Bakken er varm og forskjellen i temperatur fra bakken til luften over er stor.
 • på Vestlandet og i Nord-Norge lyner det mest om høsten og vinteren. Da er temperaturforskjellen mellom det relativt varme havet og luften over og slik dannes bygeskyer. 

Høysesongen starter nå

Forsikringsbransjen ruster seg nå for høysesongen med buldring og lysglimt fra himmelen. 

- I juli, august og september ser vi en stor økning i antallet skader etter lynnedslag. 80 prosent av alle lynskader kommer inn til oss på sensommeren og høsten, sier Frende sin brannekspert.

I 2018 var sommeren preget av høytrykksvær og færre dager med lyn enn vanlig. Til gjengjeld var det langt kraftigere hendelser med lyn. Fram til midten av juli i fjor hadde lynet slått ned 110.300 ganger i det som kalles "fastland med økonomisk sone". Det betyr nedslag i bakke, fjord og langs kysten i Norge. Tallene kommer fra Meteorologisk Institutt.

Lyn og brann er dekket av forsikringen i Frende

Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag er du dekket gjennom innboforsikringen hos oss i Frende. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

Skadene dekkes under brannforsikringen, som er en obligatorisk del av forsikringen. Hvis fryseboksen din blir ødelagt, erstattes også innholdet. 

Slik er vår innboforsikring

TIPS: Dette gjør du når du lyner

 • Installer overspenningsvern i sikringsskapet
  Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
 • Trekk ut kontakten
  Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.

 • Bruk ekstern lader og datatrafikk 
  Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.

 • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet 
  Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.

 • Dropp paraply og fiskestang 
  Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.

 • Det er tryggere i bilen enn ute 
  Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.

 • Ikke bad når det lyner
  Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.

 • Bruk mobiltelefon
  Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.

Våre forsikringer