Aktuelt

August er den store lynmåneden

Lynnedslag

I 2020 kostet lynskader mer enn 100 millioner kroner. Slik unngår du lynskader på ting og hus. 

Sommermånedene juni, juli og august sto for mer enn halvparten av alle lynskadene og august var verst, ifølge tall fra Finans Norge. Ifølge en ny undersøkelse Norstat har gjort for oss i Frende tar bare 3 av 10 grep om tingene sine når det smeller. 2 av 10 sier de aldri gjør noe for å ta vare på tingene sine når det lyner og tordner. 

Her har lyn kostet mest siden 1985

 1. Hordaland: 498 349 mill.
 2. Trøndelag: 452 836 mill. 
 3. Akershus: 394 442 mill. 
 4. Østfold: 362 344 mill. 
 5. Rogaland: 327 845 mill. 
  Kilde: Finans Norge. 

Slik unngår du lynskader 

Når lynet slår ned er elektriske duppeditter som TV og PC ekstra utsatt. Heldigvis er det bare små, enkle grep som skal til for at tingene dine skal overleve når det smeller. 

Det eldste trikset i boken, som mange lærte da de var små, fungerer fortsatt. 

Hvis du ikke har overspenningsvern i sikringsskapet ditt er trikset rett og slett å trekke ut kontakter som står i støpsler i hjemmet eller på hytta.

Lynet kan skade alt som er koblet til en stikkontakt. En lader som står i veggen kan altså bli ødelagt selv om mobilen din ikke står på lading. Derfor er det nyttig å trekke ut ladere fra støpselet når det smeller som verst. Det hjelper lite om mobilen din overlever hvis laderen blir ødelagt. Da er det ikke mange timene til den er tom for strøm. 

Dette er de typiske lynskadene

Brannskader er det vi ser klart flest av når det gjelder ødeleggelser etter lyn. Foruten nevnte PCer, TVer og mobiler på lading, ser vi mye god mat som går i søpla hvert år på grunn av skader på kjøleskap og frysere. 

Hus og bygninger kan også ta skade etter lynnedslag. Heldigvis er det sjelden at vi ser personskader etter lynnedslag her til lands. Tre personer ble drept av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 

Forsikring og lynskader

Når lyner det der du bor? 

På Sørlandet og Østlandet lyner det mest om sommeren. Det er fordi innlandsklimaet med varme somre ofte gir gode forhold for bygeskyer og torden. På sensommeren er forholdene ideelle for å lage høye bygeskyer. Bakken er varm og forskjellen i temperatur fra bakken til luften over er stor.

På Vestlandet og i Nord-Norge lyner det mest om høsten og vinteren. Da er temperaturforskjellen mellom det relativt varme havet og luften over og slik dannes bygeskyer. 

TIPS: Dette gjør du når det lyner

 • Lyn i sikringsskap.jpgInstaller overspenningsvern i sikringsskapet
  Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
 • Trekk ut kontakten
  Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
 • Bruk ekstern lader og datatrafikk
  Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.
 • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet
  Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.
 • Dropp paraply og fiskestang
  Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
 • Det er tryggere i bilen enn ute
  Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
 • Ikke bad når det lyner
  Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
 • Bruk mobiltelefon
  Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.

Våre forsikringer