Aktuelt

Livsfarlig latskap

Dårlig skrapt frontrute

Bot, fratatt førerkort, anmeldelse eller i verste fall dødsulykker. Alt dette kan bli resultatet om du ikke tar deg tid til å skrape frontruten. Skikkelig.

Blåfrosne fingre eller hylende unger er ingen unnskyldning. Og du kan heller ikke kjøre så fort du har en liten isfri glipe på frontruten.

- Veitrafikkloven er helt klar. Den som kjører skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, sier Roger Ytre Hauge som er fagsjef på motor i Frende Forsikring. Det betyr at verken snø, is, dugg eller annet skal hindre eller redusere sikten og trafikksikkerheten.

Uskrapt frontrute
Dette er ikke tilfredsstillende sikt, og kan straffes med bot og i verste fall inndragning av førerkort. Foto: Frende Forsikring.

Hundrevis av bøter årlig

Bot er den vanligste reaksjonen fra politiet når de stopper biler uten tilstrekkelig sikt. Hvert år skriver UP ut flere hundre bøter for dette. Vanligvis er boten på 2000 kroner, men du risikerer også høyere forelegg, eller å miste førerkortet.

"Det hjelper ikke å skrape frontruten for is, om du har null sikt fordi det er dugg på innsiden" 

UP-sjef Runar Karlsen

- Det hjelper ikke å skrape frontruten for is, om du har null sikt fordi det er dugg på innsiden. Jo mindre du ser, jo større er risikoen for å miste førerkortet, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Du må selvfølgelig også ha utsikt til sidene, og speil og bakrute må være i orden.

- Utsetter andre for livsfare

- Det spiller ingen rolle om du bare skal en tur i butikken. En bil full av snø og is kan koste deg lappen, men i verste fall kan du utsette andre for livsfare, sier Roger Ytre Hauge. 

- Du kan ende opp med å kollidere og skade mennesker eller små barn. Det er farlig å tenke "det skjer ikke meg". Ingenting haster så mye at du ikke kan ta deg tid til å skrape. Det tar tross alt ikke mer enn et par minutter, sier han.

Lappen ryker

Dersom sikten derimot fremover og til sidene er sterkt begrenset vil du bli anmeldt.

- Da gjør vi en konkret vurdering av hvor grovt dette var, og du kan få et ordinært forelegg på 5000 kroner og oppover. I tillegg fastsettes ofte et tap av førerretten på tre måneder eller mer, opplyser UP-sjef Runar Karlsen.

Dersom mangel på sikt er årsaken til en alvorlig trafikkulykke, skal det vurderes å reise tiltale for domstolene. Det vil for eksempel være tilfellet dersom fører at kjøretøy med sterkt nedsatt sikt forårsaker en dødsulykke.

Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor i Frende- Krasjer du, og det er sammenheng mellom ulykken og slurv med skraping, vil det selvfølgelig kunne gi redusert forsikringsutbetaling, sier Roger Ytre Hauge i Frende (bildet).

Late foreldre

I mange tilfeller er det snakk om foreldre som kjører barna til skolen, uten å ta seg tid til å skrape vinduene først. Latskapen kan være livsfarlig.

- På veiene rundt skoler og i boligområder er det ekstra viktig med god sikt i alle retninger, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Frost og rim på bilrutene kommer av at vanndampen i luften fryser til iskrystaller. Er det fuktig inneklima i bilen, får du ogpå innsiden av ruten. 

Våre forsikringer