Aktuelt

Silje fikk rask legehjelp mot flåtten

Silje.jpg

- Jeg har fått flåttbitt før, men det har aldri blitt såpass rødt og hovent rundt, derfor følte jeg at jeg måtte få det det sjekket, sier Silje Tangen Nerhus. 
For flått trenger absolutt ikke være "bare". De mest kjente sykdommene er borreliose som skylder bakterien borrelia, og skogflåttencefalitt (TBE) som skyldes virus.

Silje fikk rask hjelp av en lege gjennom appen Eyr, som er inkludert i reiseforsikringen hos oss. Eyr er gratis på fritidsturer i Norge og utlandet alltid, året rundt. 

- Jeg googlet selvfølgelig og ble da enda mer bekymret. Jeg vet ikke hvordan jeg fikk det, men er jo mye busker og kratt rundt hytta. Jeg fikk akkurat de rådene jeg trengte, og syntes det var en svært behagelig samtale med legen på mobilen. Han var hyggelig og tok det seriøst, selv om det "bare" var et flåttbitt, sier Silje.

Dette får du med Eyr

  • Gratis legetime
  • Hjelp 365 dager i året
  • Lengre åpningstid enn vanlig legekontor (hverdager 08-22, helg 10-20)
  • 5-15 minutters ventetid på drop-in
  • Du kan også booke time til selvvalgt tidspunkt 

Får panikk

- Borrelia gir deg typiske sykdomstegn i huden, såkalte erythema migrans. Uten behandling kan det føre til sykdommer i ledd, nervesystemet og hjerte. Samlebetegnelsen for sykdommer som kommer av borrelia-bakterien er borreliose, sier Truels Erikstad, medisinsk ansvarlig og lege i Eyr.

Han sier at mange får panikk.

- Jeg har alltid forsøkt å forklare folk er at det røde området rundt bittstedet de første dagene er helt ufarlig og ikke tegn til borreliose. Det er først mange dager senere den røde ringen som brer seg ut fra området kan komme. Folk har en tendens til å få panikk når det er et rødt område like etter de er bitt, sier han.

Flåtten formerer seg best i varme og fuktige miljøer, og i områder med mange vertsdyr som (for eksempel rådyr). Det er generelt mer flått i løvskog enn det er i barskog, og vi finner den i store deler av landet. Man kan også finne flått i hager.


Her trives flåtten

Hytta til Siljes familie ligger i Brekkestø i Lillesand kommune. Er du mye ute i skog og mark bør du vurdere TBE-vaksinen, og spesielt dersom du ferdes mye langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Det er disse områdene hvor man har sett smitte av TBE-virus til mennesker.

Noen flått kan være smittet med bakterier og virus, og kan overføre dette til mennesker og dyr når de biter seg fast i huden. Jo lenger flåtten sitter på huden, jo større risiko er det for at bakterier og virus blir overført til deg.

- Det aller viktigste du kan gjøre er å unngå flåttbitt, og at du fjerner flåtten raskt dersom du skulle bli bitt, sier Truels Erikstad i Eyr.

Er du usikker på noe relatert til borreliose eller flåttbitt, bruk legetimen du har gjennom reiseforsikringen din. 

Våre forsikringer