Aktuelt

Nå begynner den store kollisjonsmåneden

Fronten på bil som har kollidert

En av tre har bulket med bilen når de er stresset. Aller mest krasjer vi i desember. 

I en fersk undersøkelse sier 34 prosent av de spurte at de har krasjet med bilen når de har det travelt. Undersøkelsen er utført av YouGov for Frende Forsikring. 

Topp tre kollisjonsdager i 2017

 1. 1. desember 
 2. 15. desember 
 3. 18. desember 

- Nå må alle passe litt ekstra på i julestress, vintermørke og på glatte veier. Desember er den verste kollisjonsmåneden i året, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende. 

Uhell for milliardbeløp

De siste fem årene har personbiler kollidert mer enn 180 000 ganger i desember. Det har kostet norske forsikringsfellesskaper vanvittige 3,2 milliarder kroner. Nå forbereder skadebehandlerne seg på et nytt byks i antall bilskader. 

- 10,3 prosent av alle skadene med personbiler i Norge i fjor skjedde i desember, sier Ytre-Hauge. 

November (9,3 prosent), januar og mars (begge 8,9 prosent) er de neste på listen over månedene der det smeller oftest. 

Kollisjonstallene kommer fra Finans Norge. Bare i desember 2017 var det nesten 40 000 ulykker med personbiler i Norge. Det kostet 725 millioner kroner. 

Kollisjonsdagen 1. desember

I 2017 var det en dato som skilte seg ekstra ut i skadestatistikken hos Frende Forsikring. 

- 1. desember var den datoen vi hadde flest bilskader i hele 2017. 1. desember var skadetallet hele 70 prosent høyere enn snittet for de to ukene før, sier Roger Ytre-Hauge. 

Dette krasjer vi med

 1. En annen bil 
 2. Vegg/stolpe i parkeringshus 
 3. Mur 
 4. Gjerde 
 5. Veikant 

Tall for alle forsikringsselskapene viser at vi krasjet 1790 ganger 1. desember i fjor, og at det kostet mer enn 28,7 millioner kroner. Flest smeller kom 22. desember med 1877 skader.

I 2014, 2015 og 2016 var det 15. desember som skilte seg ut som den store kollisjonsdagen i Frende. Denne datoen kom på en hederlig sølvplass i 2017. 

Flest krasjer med andre biler

43 prosent av de uheldige i den ferske undersøkelsen Frende har gjort sier at de har krasjet med en annen bil. 35 prosent har vært borti vegger og stolper i parkeringshus. 

- Vi krasjer i mye forskjellig. Mange har også hatt ublide møter med murer, gjerder, søppeldunker, postkassestativ, veikanter og motorsykler, sier Frendes bilekspert, Roger Ytre-Hauge. 

Ikke kjør på rutinen

- Ta deg tid og stress ned i trafikken. Mindre jag og tidspress vil definitivt gi færre ulykker. Med sånne erstatningsutbetalinger er det ikke rart bilforsikring blir dyrere, sier fagsjefen til Frende Forsikring. 

Han ber folk unngå å kjøre på rutinen, og heller være ekstra oppmerksomme.

- Det er mange på veiene, og alle føler at de har dårlig tid. Det er en dårlig kombinasjon, sier fagsjefen. Han har flere konkrete råd til hvordan du kan unngå å bli en del av skadestatistikken. 

- Rygg inn på parkeringsplassen. Da har du mye bedre oversikt når du har fylt bilen med julegaver og skal ut igjen fra kjøpesenteret. Sørg også for at du har skrapt rutene ordentlig for eventuell is og snø, slik at du har god sikt ut vinduene før du kjører, sier Roger Ytre-Hauge. 

Når skaden er skjedd 

- Forsikre deg om at ingen er skadet, pust ut og meld fra. Gi beskjed hvis du har skadet noe på en annens eiendom, og meld fra til forsikringsselskapet. Da får du den hjelpen du trenger slik at du kan få bestilt time hos verkstedet til taksering og reparasjon. Hvis du har leiebildekning inkludert i din forsikring får du også avklart hvor og når du kan få utlevert en leiebil, sier Frendes bilekspert Roger Ytre-Hauge.

Slik unngår du bulking i desember

 • Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noe rundt bilen? 
 • Ikke stress. 
 • Pust og se deg godt om før du rygger ut. 
 • Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede, for eksempel en lav fortauskant. 
 • Snu deg og se ut bakruten istedenfor å kun bruke speilene. 
 • Rygg inn på parkeringsplassen på butikken. Da har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen. 

Våre forsikringer