Aktuelt

Unngå å reise på påskeferie disse dagene

Par på flyplass

Hvis du kan bør du unngå å reise på påskeferie torsdag eller fredag denne uken. Halvparten av forsinkelsene i hele påsken skjer disse to dagene. 

Det viser tall fra Frende Forsikring. 

- Nordmenn maksimerer påskeferien, det er tydelig når halvparten av alle forsinkelser skjer såpass lenge før de røde dagene, sier skadesjef på reise hos Frende Forsikring, Petter Lassen. Husk også at påsken er tidlig i år. 

- Mange steder i landet ser vi for oss at været vil skape utfordringer for påsketrafikken både i luften og på veiene, sier Lassen. 

Ikke bli køfast

Det kan være lurt å reise en dag tidligere eller utsette avreisen en dag for å unngå frustrasjoner, enten du skal ut og fly, ta tog eller avgårde med bilen. 

Disse datoene er det størst sjanse for å bli forsinket denne påsken

  1. Fredag 23. mars
  2. Torsdag 22. mars
  3. Onsdag 28. mars

- Det er fryktelig kjedelig og frustrerende å ta ut ekstra fridager, glede seg til ferien og så ende opp køfast, sier skadesjefen. 

Hvis du likevel reiser en av disse dagene er det viktig å beregne god tid. 

- Planlegg godt hvis du skal nå videre flyvninger og sjekk at togstrekninger eller kjøreruter ikke er påvirket av vedlikeholdsarbeid som kan forsinke deg ytterligere, sier Petter Lassen. 

Syv av ti skader er forsinkelser

Tall fra Frende viser at hele 70 prosent av skadene som skjer torsdag og fredag før påskeuken skyldes forsinkelser. Antallet meldte skader på reiseforsikringen er 40 prosent høyere i påsken enn i ukene før og etter høytiden. 

- Tall fra de siste tre årene viser at torsdag og fredag denne uken har flest skader i påsken, tett etterfulgt av onsdag neste uke og skjærtorsdag, sier Petter Lassen. 

De hyppigste skadetypene er forsinket ankomst, innhenting av reiserute ved forsinket avgang, og forsinket bagasje. 

Dette gjør du hvis flyet er forsinket

Skulle du oppleve forsinkelser med fly i påsken har skadesjefen rådene klare: 

  1. Kontakt selskapet du reiser med. Sjekk hva de dekker og når du kan forvente å få reise. 
  2. Hva du har krav på avhenger av hvor langt du skal reise og hvor langvarige problemene blir. Husk å ta vare på alle kvitteringer hvis du legger ut for mat eller overnatting. 
  3. En EU-domstol har slått fast at hvis flyet reisen din er forsinket med mer enn tre timer, har di rett til samme standardkompensasjon som ved innstilte flyginger. 
  4. Hvis du ikke får dekket alle ekstrakostnader etter forsinkelse eller kansellering, kontakt forsikringsselskapet. Husk at dekningene til selskapene varierer.  
  5. Forbrukerrådet har god informasjon på sine nettsider om hva du har rett på for din type reise

Og når er det færrest skader i påsken? 

Den roligste skadedagen i påsken er 1. påskedag. 

- Selv om det ikke er så populært å fremskynde hjemreisen fra påskeferien kan det være et godt tips å komme seg hjem igjen en dag tidligere for å unngå potensielle forsinkelser. En ekstra fridag hjemme kan også komme godt med før hverdagen kaller på ny, sier Petter Lassen. 

Våre forsikringer