briefcase-business Created with Sketch. building-industry Created with Sketch. Slice 1 Artboard Created with Sketch. document-writing Created with Sketch. garanti helmet-hardhat Created with Sketch. shop-building Created with Sketch. tall-building Created with Sketch. TrumfForsikringSvart@1x Created with Sketch. Group Created with Sketch.

Søk i feltet over...

Vinterdekk bil

Ikke lek dekkrulett

Aktuelt

Å kjøre på piggfrie vinterdekk året rundt kan være livsfarlig. Bremselengden din kan bli doblet. 

- Det er stor forskjell på vinterdekk og sommerdekk. Så selv om det er lov å kjøre året rundt på piggfrie vinterdekk er det absolutt ikke noe vi anbefaler, sier fagsjef motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. 

Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor hos FrendeMønster og gummiblanding er ulik på de to dekktypene. Dette gjør at bremselengden øker betraktelig. Spesielt gjelder dette på vått underlag. 

- Vinterdekk er ikke laget for sommertemperaturer. Tester viser at bremselengden kan bli doblet sammenlignet med kjøring med sommerdekk, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk. 

- Tenk hvordan det kan ende hvis dekkene gir deg dobbelt så lang bremselengde eller du får vannplaning, sier Roger Ytre-Hauge. 

- Har ført til dødsulykker

Mange tenker at de skal kjøre vinterdekkene gjennom et helt år for å utnytte de siste millimeterne med lovlig mønsterdybde og kjøpe et nytt sett neste vinter. 

- Det er heller ikke noen god, økonomisk ide. Piggfrie vinterdekk slites mye raskere på varm asfalt enn på kaldt vinterføre med snø og slaps, sier Frendes bilekspert. 

Ulykkesstatistikken er lite detaljert på dette området, men det er på det rene at dårlige dekkvalg har vært årsaken til mang en kollisjon. 

- Dårlig veggrep på grunn av slitte dekk kombinert med høy fart har ført til dødsulykker. Dekkeksplosjoner har også forekommet i slike ulykker på grunn av at dekkene var helt nedslitte, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk. 

Når bør du bytte? 

- Det er vanskelig å si helt konkret når du bør bytte fra vinterdekk til sommerdekk. Det vil variere i et så langstrakt land som Norge. Her må du følge med på værmeldingen og ta egne vurderinger ut fra føret, sier Ytre-Hauge. 

- Er det meldt nattefrost fremover eller ser det ut som plussgradene har kommet for å bli? 

- Og hva var reglene for kjøring med piggdekk igjen? 

- Man har lov å kjøre med piggdekk i Nordland, Troms og Finnmark frem til 1. mai. I resten av landet er regelen første mandag etter 2. påskedag. I år var det 9. april. I de tre nordligste fylkene kan piggdekkene komme på igjen 16. oktober, mens det i resten av landet er 1. november som gjelder, sier Roger Ytre-Hauge i Frende. 

Ta dekksjekken

  • Mønsterdybden på sommerdekk bør være minst 1,6 mm, men fagfolk advarer mot å kjøre med så slitte dekk. 3 mm er anbefalt. 
  • På vinterdekk er minstekravet 3 mm, men 5 mm er anbefalt. 
  • Sjekk lufttrykket i dekkene annenhver måned. Hvis du har 30 % for lite luft halverer du dekkets levetid.
  • Et dekk varer vanligvis 3-4 sesonger, men det avhenger av kjørestil og kjørelengde.
  • Du kan bytte plass på dekkene for å slite dem jevnt, men dekk på samme aksling skal være like.
  • Vær obs på kuler og rifter i dekket. Slike skader kan i verste fall føre til at dekket eksploderer.
  • Bildekk er ferskvare og bør oppbevares mørkt, tørt og kjølig.
  • Husk å rengjøre dekkene før du setter dem bort.
  • Merk dekkene hvor de har stått tidligere. Skriv på dekkene med kritt eller kjøp egne merkelapper.

Kilde: Trygg Trafikk

Våre forsikringer