Aktuelt

Ta kontroll over helseangsten

4c622031-fdb1-4f21-9f65-d340875ff5a0.jpg

Nesten halvparten av oss er blitt mer bekymret helsa vår etter at pandemien startet. Ikke la frykten ta overhånd. 

Tallene kommer fra en undersøkelse Norstat har gjort for oss i Frende. 

Disse bekymrer seg mest

I Nordland, samt Vestfold og Telemark er folk mest redde for egen helse. Hele 52 prosent er mer redde enn før pandemien. 

I motsatt ende av skalaen finner vi de som bor i Vestland (31 prosent) og Rogaland (30). 

For de fleste er frykten sunn og en forutsetning for å holde tilstrekkelig smittevern. For andre går det altfor langt. Redselen blir en større belastning enn pandemien og fører til at helt vanlige daglige gjøremål unngås. 

Ikke la bekymringene får for stor plass i hverdagslivet ditt. Har du sluttet å gjøre ting du liker, eller vegrer deg for dagligdagse ting på grunn av ting som kan skje, men som mest sannsynlig ikke vil skje? Da bør du ta tak i det. 

Det viktigste er imidlertid å finne en balanse. Hvis frykten bare gjør at du følger mer med på kroppens signaler enn før, kan det være nyttig. Det gjelder både kroppslige og mentale uregelmessigheter. 

Økt trafikk hos psykologene 

Med daglige oppdateringer fra regjering og helsemyndigheter, og ikke minst massiv mediedekning fra inn- og utland er det ikke rart vi blir bekymra. 

Vi har snakket med psykolog Jøri Gytre Horverak i Sense PKT. Hos dem merker de trafikken fra pasienter med koronaproblematikk.

- Vi får betydelig flere henvendelser. Folk sliter med slitasje forbundet med hjemmekontor, ensformige arbeidsdager, tap av energi, manglende motivasjon og stressrelaterte utfordringer, sier hun.

Sosial isolasjon, bekymringer knyttet til fremtiden og familiemedlemmer som strever er andre gjengangere.

- Folk er lei pandemilivet nå. Mange som hadde det vanskelig før har fått det enda vanskeligere, sier psykologen fra Sense PKT.

Slik håndterer du frykten

  • Stol på at myndighetene har det beste beslutningsgrunnlaget og etterlev smittevernrådene som best du kan. 
  • Prøv å ikke la frykten styre livet ditt. 
  • Ikke gi tid til problemstillinger som du ikke kan styre.
  • Vær åpen om problemene, aksepter dem og snakk med noen om det. 

- Hvis det ikke er noe du kan gjøre for å påvirke det du frykter er det viktig å lete etter gode måter å forholde deg til den på. Sitter du fast i vanskelige tanker og følelser for lenge er det lurt å oppsøke hjelp. Da blir det lettere å finne strategier som hjelper deg inn på et bedre og triveligere spor. Ofte er det overraskende små justeringer som skal til, sier psykolog Jøri Gytre Horverak.

På vei mot bedre tider

Til slutt er det også viktig å se framover. Det er lys i tunnelen. Smittespredningen svinger, men vaksinasjonsdekningen går bare oppover. Ta vare på hverandre og ta hensyn. 

Våre forsikringer