Aktuelt

Unngå knep – kjøp nok godteri til halloween

halloween gresskar

Knask eller knep? Digg eller deng? Til halloween kommer utkledde barn fra hele nabolaget på døra. Ha snopet klart eller ta konsekvensene.

Gir du godteri til de små går de glade videre, men hvis du ikke gir er den amerikanske halloween-tradisjonen at all slags rampestreker kan komme din vei.  

- Et egg eller en liten stein kan virke uskyldig, men kan også knuse et vindu. En festspray kan grise til bilen eller ødelegge lakken. Noen kan også la seg rive med og finne på drøyere knep som hevn, sier Øystein Øren, produktsjef i Frende Forsikring.

Prat med barna

Han mener ikke å være en festbrems på årets skumleste dag, men ber foreldre ta en prat med barna sine før de går ut.

- Hvis noe blir ødelagt kan den som sto bak måtte betale for skaden. Det er ikke en kjekk avslutning på feiringen at man må erstatte en knust rute, et punktert bildekk eller en ødelagt hekk. Husk på at du skal kunne se naboen i øynene i tiden som kommer, sier Øren. 

Bil med punktert dekk
Hvis noe blir ødelagt kan den som sto bak måtte betale for skaden. Det er ikke en kjekk avslutning på feiringen å måtte erstatte naboens punkterte dekk.

Du kan ikke ta for gitt at ansvarsforsikringen din dekker barnas pøbelstreker, du kan like gjerne bli sittende med regningen selv.

- Ta en prat med barna om hvilke knep som er greie og hvilke som ikke er det. Det kan også være greit å snakke med de små om høflighet når man ringer på. Det er ikke alle som er vant med å få folk på døren sent på kvelden. Lær også barna å respektere dem som ikke åpner døren, eller har slått av utelysene som et hint, selv om de ser at det er folk i huset, sier produktsjefen i Frende.

Refleks redder liv 

Å utstyre barna med refleks er det lureste grepet du tar før du sender de små på godterijakt. Sjansen for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent med refleks. Kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk.

Bilførere må også være særlig årvåkne denne kvelden. Det er mange små, mørkkledde ute og de kan fort finne på å gå ut i veien uten å se seg for. En bilfører i 50 kilometer i timen har to sekunder på å oppdage barnet ditt langs veien uten refleks. Med refleks vil barnet være synlig for føreren 10 sekunder i forveien. De sekundene kan være forskjellen på liv og død.

- Refleks er vårt viktigste tips på halloween. Kveldsmørket kommer betydelig tidligere enn for bare få uker siden, så utstyr for all del barna med nok reflekser. Det er bare fantasien som setter grenser. Reflekser kan til og med sys inn i kostymet til barna eller du kan kjøpe en refleksspray, sier Øystein Øren.

Vær forsiktig med levende lys 

Halloween er et relativt nytt fenomen her til lands. Det var først tidlig på 2000-tallet at man begynte å markere dagen. Butikkene melder årlig om salgstopp rundt halloween og den har blitt en viktig del av høsten for mange.

Mange legger mye i å pynte til denne dagen. Lys er en viktig del av stemningen, men husk på at levende lys kan være svært brannfarlig sammen med flagrende kostymer eller dekorasjoner. Sikre LED-lys kan gi like fin stemning og er trygt.

- Kombinasjonen levende lys, barn og kostymer kan være direkte farlig, sier Øren. 

- Vi ser at mange av halloween-antrekkene er kombinasjoner av akryl, polyester og polyamid. Akryl er det mest brennbare av de syntetiske fibrene. Det kan være vanskelig å få satt fyr på, men når det først brenner, brenner det kraftig. Fibrene smelter og drypper og kan derfor gi dype brannskader.

- Husk også at ansiktsmasker ofte er av gummi som er lett antennelig og brenner kraftig. Så rådet vårt er å unngå tradisjonelle fakkellys der de unge halloween-kledde samler seg. Vi anbefaler også at barna heller utstyres med lykter, sier Øren.


Frendes beste halloween-tips 

 • Husk refleks til barna og deg selv
 • Snakk med barna på forhånd om hvilke knep som er ok å gjøre og hvilke som er over streken
 • Hvis du kjører bil, legg bort mobilen og hold fokus på veien
 • Ikke kjør bil med upraktisk kostyme, masker eller liknende
 • Skru på utelyset før barna kommer. Halloween skal være småskummelt, ikke fryktinngytende og uhyggelig
 • Unngå levende lys i nærheten av kostymer eller halloween-kostymer. Kostymer består ofte av akryl som er det mest brennbare av de syntetiske fibrene.
 • Ta med lommelykt. Den kan både skape trygghet og skrekkeffekt.
 • Hold husdyr i et eget rom. En overivrig hund eller katt som løper ut døren kan være stressende for både barna, deg og dyret selv.
 • Kle dere godt, kveldene er kalde. Husk ull innerst, det gjør ikke kostymet mindre kult å ikke fryse.
 • Server innpakket godteri. Du vil ikke være skyld i å gi bort magesjau eller andre bakterier med snopet ditt.
 • Ikke gå alene.


Fakta om halloween

 • Halloween feires natten før allehelgensdag, som er 1. november
 • Feires med at utkledde barn går på dørene i nabolaget og sier"Knask eller knep?", som er den norske oversettelsen av "Trick or treat?". I retur får barna godteri.
 • Utkledningsfester for voksne, skrekkfilmer og opplyste gresskar med utskjæringer er velkjente Halloween-fenomen.
 • Stammer opprinnelig fra England og Irland
 • Emigranter tok med seg tradisjonen til USA hvor feiringen fant formen vi kjenner i dag
 • Tradisjonen kom til Norge for alvor på begynnelsen av 2000-tallet

Våre forsikringer