Tips og råd

Fordøyelsesplager hos barn

omgangssyke_.jpg

De fleste fordøyelsessykdommer rammer ett område, for eksempel spiserør, munn eller tarm. Slik hjelper du barnet ditt med legetime på mobilen. 

Halsbrann

Halsbrann eller sure oppstøt oppstår på grunn av syreplager som også kan gi sviende smerter i mellomgolvet for barnet ditt. Når dette skjer er det syre fra magesekken som strømmer feil vei og kommer opp i spiserøret. 

Slik kan Eyr hjelpe

  • Vurdere tilstander i fordøyelsessystemet
  • Gi råd om fordøyelsessykdommer 
  • Resept på medisiner eller fornying 
  • Gi råd til foreldre om barnets problemer
  • Hjelp på reise 
  • Henvisning til mage-tarm-spesialist 

Slimhinnen i magesekken tåler syren, mens slimhinnen i spiserøret irriteres. Det gir ubehag eller smerter, og hyppig refluks kan føre til en betennelsestilstand i slimhinnen. 

Refluksplager er svært vanlige og de vanligste årsakene er refluks, magesår og fordøyelsesbesvær. 


Forstoppelse

Forstoppelse defineres som treg, hard eller sjelden avføring. 

Det er store forskjeller på hvor ofte barn må bæsje. Noen går flere ganger om dagen, andre en gang i uken. Å bæsje svært ofte eller sjelden, kan være tegn på forstoppelse. 

De hyppigste forklaringene på forstoppelse er uregelmessige avføringsvaner, fiberfattig kosthold, lite fysisk aktivitet, høy medisinbruk og tilstanden irritabel tarm. 

Magesmerter

Magesmerter inndeles i akutte og kroniske (langvarige). Akutte magesmerter skal som hovedregel behandles på legevakten, da årsakene kan være alvorlige og ikke lar seg vurdere skikkelig på video. Dette gjelder særlig ved feber, sterke smerter eller påvirket allmenntilstand. 

Tilbakevendende magesmerter er en av de vanligste symptomene barn opplever. Plagene defineres som tilbakevendende hvis de forstyrrer barnets normale aktiviteter tre eller flere ganger i løpet av tre måneder. 

Hos mange barn skyldes dette forstyrrelser i fordøyelsessystemets funksjon og bare unntaksvis er det snakk om kroppslig sykdom. 

Ubehaget kan komme fra ulike psykiske eller kroppslige tilstander. 

Våre forsikringer