Tips og råd

Eksem hos barn

Eksem2.jpg

Eksem er en samlebetegnelse for irriterte eller kløende hudsykdommer. Eksem kan være kronisk eller akutt. 

Har du barneforsikring hos oss får både barnet ditt og familien rask legehjelp med legetime på mobilen gjennom Eyr-appen. 

Akutt eller kronisk? 

Akutt eksem er preget av rød, hoven og kløende hud og det kan oppstå væskefylte blemmer. 

Kronisk eksem er typisk kløende og ved hyppig kloring kan det dannes områder med fortykket hud som lett sprekker. 

De vanligste eksemtypene

  • Atopisk eksem
  • Kontakteksem 
  • Bleieeksem 
  • Seboréisk eksem 

Atopisk eksem

Atopisk eksem er kronisk (langvarig), tilbakevendende og preget av kløe og hudsår. Sykdommen er ofte arvelig og gir redusert hudbarriere og tørrere hud. 

Den starter også tidlig i livet og de fleste får diagnosen før de er seks år. Mange opplever bedring om sommeren og forverring om vinteren. 

Årsaken til denne eksemen vet vi ikke. Ofte har andre familiemedlemmer atopiske sykdommer som astma, eksem eller høysnue. 20-30 prosent av de med atopisk eksem har allergi. 

Husk at du som har barneforsikring hos oss har gratis tilgang til legene i Eyr for hele familien. Det er godt å vite neste gang du har spørsmål om eksem hos barnet ditt eller andre helseplager. 

Hva kan Eyr-legene hjelpe med?

  • Vurdering av eksem og type
  • Starte behandling 
  • Skrive resept eller fornye faste medisiner
  • Følge opp med løpende konsultasjoner
  • Justere og revurdere behandlingsplan
  • Henvise til hudspesialist ved behov

Kontakteksem

Kontakteksem gir rød, hoven hud med små og store blemmer, samt væskende sår. 

Eksemet oppstår på områder som kommer i direkte kontakt med stoffer som huden reagerer på. Hvis kontakteksemet har vart lenge, blir huden tørr og sprekker. Sterk kløe er vanlig. Eksemet er begrenset til den delen av huden som har vært i kontakt med det huden har reagert på, men etter hvert kan det spre seg til andre områder på kroppen. 


Bleieeksem

Bleieutslett er en betennelse i huden i bleieregionen. Betennelsen er som regel en reaksjon på kontakt med irriterende stoffer. Det kan også oppstå infeksjon i den irriterte huden. 

Røde, flekkete forandringer med glatt, blank overflate er typiske symptomer. Senere kan det bli sår. 

Vanlig utslett som skyldes bleiebruken, er mest synlig der huden er i kontakt med bleien. Hvis utslettet brer seg inn i hudfoldene i tillegg, er dette tegn på at utslettet har blitt betent med sopp eller bakterier. 

Halvparten av alle spedbarn får i perioder problemer med huden i bleieregionen, og hos fem prosent blir det betennelse i huden. 

Husk at du som har barneforsikring hos oss har gratis tilgang til legene i Eyr. Det er godt å vite neste gang du har spørsmål om eksem hos barnet ditt. 


Seboréisk eksem

Seboréisk eksem gir et skjellende kronisk eksem og rammer hudområder der det er mye talgkjertler. Typisk hodebunn, ører, øyebryn, nesevingene, i områder med skjeggvekst hos menn, på øyelokkranden og i hudfolder. 

Hos spedbarn rammes typisk hodebunn, hudfolder og bleieregion. Eksemet er symmetrisk, og skjellene er gule og fete, eller tørre og hvite. Under flasset er huden rød og irritert. Kløe er svært vanlig.

Seboréisk eksem skyldes trolig hudens reaksjon på naturlig forekommende hudsopp. Behandling som dreper soppen bedrer eksemet. 

Våre forsikringer