En fersk undersøkelse viser at 1 av 3 nordmenn har blitt svindlet digitalt. Tallene kommer fram i en landsrepresentativ undersøkelse Norstat har gjort for Frende.
Nøkkeltall fra svindelundersøkelsen
- 1 av 3 har blitt svindlet digitalt
- 1 av 4 har blitt frastjålet identiteten eller fått brukerkontoer hacket
- 1 av 4 klikker på lenker i smser de får fra andre enn sine nære
- 7 av 10 frykter at kunstig intelligens gjør det vanskeligere å avsløre svindlere
Kilde: Frendeundersøkelsen
Dette er de vanlige digitale truslene
1) Phishing: Ondsinnede lenker som prøver å få tak i sensitiv informasjon som passord, engangskoder og kortdetaljer. Mottas ofte via e-post, sms og apper der folk kan sende deg meldinger.
Slik beskytter du deg:
- Ikke klikk på lenker du ikke forventer eller kjenner til.
- Skru på multifaktorautentisering (MFA) på alle kontoene dine.
- Sørg for at nettleseren og enheten din alltid er oppdatert.
2) Quishing: QR-koder brukes stadig oftere i svindelforsøk. Dette kalles "quishing", og innebærer at svindlere legger ut eller sender ut QR-koder som ser troverdige ut – for eksempel på plakater, e-poster eller parkeringsautomater. Når du skanner koden, blir du sendt til en nettside som ser ekte ut, men som egentlig er laget for å stjele påloggings- eller betalingsinformasjon.
Slik beskytter du deg:
Vær kritisk til hvor du skanner QR-koder. Sjekk avsender, og se nøye på nettadressen før du oppgir noe som helst. Hvis noe virker rart – stol på magefølelsen og la være.
Lurt å vite
Hvis du skulle oppleve id-tyveri eller ulike former for nettsvindel, kan du få hjelp gjennom innboforsikringen vår eller Frende ung.
3) Svindelforsøk: Kommer i en rekke former, for eksempel telefonsamtaler, smser, falske nettbutikker, utpressing eller investeringsmuligheter. Les mer om mobilsvindel her.
Slik beskytter du deg:
- Vær kritisk til hvilke anrop du besvarer, spesielt fra utenlandske nummer.
- Handle hos nettbutikker du allerede kjenner til.
- Ta en bakgrunnssjekk (google) eller sjekk omtaler på for eksempel trustpilot før du handler.
- Bruk kredittkort når du handler på nettet.
- Ikke ha åpne profiler på sosiale medier og husk at det du skriver i åpne grupper på for eksempel Facebook er synlig for folk, selv om profilen din er lukket.
4) Ondsinnede annonser og pop-ups: Angripere utnytter annonser på Google, nettsider og sosiale medier for å spre skadevare eller drive svindel.
Slik beskytter du deg:
- Bruk en ad-blocker-utvidelse i nettleseren din.
- Bruk en nettleser som har reklameblokkering og personvernbeskyttelse innebygget, for eksempel den norske nettleseren «Vivaldi».
- Last kun ned apper og programmer fra pålitelige kilder.
5) Kunstig intelligens (også kalt KI og AI): Sparer cyberkriminelle for mye tid og skaper troverdige stemmer, tekster, bilder og videoer.
Slik beskytter du deg:
- Tenk på konteksten, gir det du opplever mening?
- Ikke klikk på noe du får tilsendt hvis du ikke er sikker.